„Мистериите на Хухла-2024“ сбират три етноса


„Мистериите на Хухла-2024“ сбират три етноса
Снимка: Архив misteriitenahuhla.blogspot.com
13 Септември 2024, Петък


Под мотото „Човечност без граници“ фестивалът завзема площада на Ивайловград с голямо балканско хоро и концерт „Полет над три реки“, прочути автори от 3 държави четат свои творби

Автор: Десант

Времето тече и към „центъра на света“ – Хухла ни влече, напомнят организаторите на културния фестивал „Мистериите на Хухла“. Тази година празникът се разширява времево и териториално – вече три дни са отредени за  надсвирване, надпяване, надиграване, надприказване - 21, 22 и 23 септември.

Връх Илинденя (Свети Илия) над мистичното село отесня, затова фестът завзема и селския мегдан, и градския площад – на Ивайловград.

Под надслов „Човечност без граници“ си дават среща най-добрите традиции от трите балкански народи – българи, гърци и турци, съобщава Иван Бунков – видният писател, публицист, драматург, общественик и родолюбец, който за 26-ти път организира „Мистериите на Хухла“. Основните „виновници“ за осъществяването на тазгодишното издание на фестивала, превърнал се в емблема на Източните Родопи, са фондация „Хохла“, Община Ивайловград, Читалище „Обединение“ – Кърджали.

Тържеството на духа и човечността ще стартира в 19 часа на 21 септември на площада на Ивайловград. Музиканти, певци и танцьори ще представят фолклора на България, Гърция и Турция. Правото хоро, Дайчевото, Пайдушкото, Ръченицата – в който посетителите ще открият, че ги имаме не само ние, българите, но и съседите, подсказва Бунков.

По време на концерта под мотото „Полет над три реки“ всеки ще може да се залови и на българското, и на гръцкото, и на турското хоро, а после и на общото балканско. В сборния концерт от самодейни състави от поречието на трите велики реки Арда, Тунджа и Марица има участници от Кърджали, Свиленград, Александруполис (Гърция), Момчилград, Свирачи.

На другата вечер – на 22 септември, на амфитеатъра на сакралния връх Илинденя над село Хухла, магичността продължава с културните вълшебства, сътворени под диригентската палка на маестро Георги Андреев и Симфоничен оркестър - Враца, солисти на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и със специалното участие на виртуози-инструменталисти от София, Истанбул и Солун, сред които и носителят на „Грами“ Недялко Недялков.

И поетите и писателите, и то най-добрите, ще бъдат от трите държави - Александър Секулов, драматург, поет и романист; Петя Цонева - Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, първи носител на наградата на името на Ивайло Балабанов; Бойко Ламбовски - поет, преводач, есеист и журналист и „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“; Кадрие Джесур от Истанбул; Илиас Папаконстантинос от Атина и още автори от България, гравитиращи към „Центъра на света“ ще представят свои творби в Хухла, допълва Иван Бунков.

На 22 септември ще стане ясно и кого Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН) е избрала за „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла – 2024“. 

Ето и подробната програма на тазгодишните „Мистерии на Хухла"  „Човечност без граници“

21 септември

Място на провеждане: Хухла

1.Откриване на изложба от автентични тракийски носии от филма „Капитан Петко Войвода“
Място: в двора на Костадин-Георгакиевата къща
Начало: 16 часа

2.Представяне „Възхвала на провинцията“ и „Корабът на сирените“ - книги на големия български поет, писател и драматург Александър Секулов
Място: в двора на Костадин-Георгакиевата къща
Начало: 17 часа

3.Представяне на специалната марка червено вино и розе „Мистериите на Хухла“ от Пламен Димитров, енолог, писател, управител на Фондация „Култура на виното“ и кръстник на Културния фестивал „Мистериите на Хухла“
Място: в двора на Костадин-Георгакиевата къща.
Начало: 17.30 часа

Място на провеждане: Ивайловград

4.Сборен концерт от самодейни състави от поречието на Арда, Тунджа и Марица под надслов :“Полет над три реки“. 
Място: на площада в Ивайловград
Начало: 19 часа

22 септември 

Място на провеждане: Хухла

1.Представяне на книгата на Калина Копринкова – „ Хухла, минало и настояще“
Място: Читалище Хохла.
Начало: 11 часа

2.Представяне на двуезичното литературно списание „Небет тепе“ от проф. д-р Евдокия Борисова и главната редакторка от Истанбул – поетесата Кадрие Джасур
Място: „Центъра на света“ – в двора на емблематичната сграда на стария хоремаг на Хухла
Начало: 16 часа

3.„По древната вода на мойта Арда…“ – литературно четене, водено от Почетния селянин на „Мистериите на Хухла“ Бойко Ламбовски, с участието на творци от три страни: България , Гърция и Турция. Ще четат – Петя Цонева, Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, първи носител на наградата на Ивайло Балабанов, Бойко Ламбовски, поет, преводач, есеист и журналист, Александър Секулов, драматург, поет и романист, Кадрие Джесур от Истанбул, Турция, Илиас Папаконстантинос от Атина, Гърция и още поети от България, гравитиращи към „Центъра на света“.
Място: „Центъра на света“ – хоремага на Хухла
Начало:16.30 часа

4.Връчване на наградата на Мистериозната хухленска академия на науките /МХАН/ – „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла – 2024“
Място: Амфитеатъра до светилището на връх „Свети Илия“
Начало: 19 часа

5.Под надслов: „Човечност без граници“ ще бъде изнесен гала концерта “Полет над три реки“
Място: Амфитеатъра до светилището на връх „Свети Илия“
Начало: 19,20 часа

6.Дискотека на мегдана
Място: селския мегдан на Хухла
Начало: 21 часа

23 септември 

1.Екскурзия- изненада до сакралните места на Великата Хухла.


В категории: Традиции , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bonth12
17.09.2024 14:57:12
0
0
добро утро

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки