В Бургас ще дискутират цифровизацията на културно и научно наследство


В Бургас ще дискутират цифровизацията на културно и научно наследство
24 Септември 2024, Вторник


На конференцията в морския град ще участват учени от цял свят

Автор: Десант

От 26 до 29 септември Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на ЮНЕСКО и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ (КП-06-МНФ/13/23.05.2024) и Община Бургас, организира Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024.

Традиционно в организацията на събитието се включват Регионален академичен център на БАН-Бургас, Регионален исторически музей – Бургас, Бургаски свободен университет, Регионалната библиотека „Пейо Яворов“, гр. Бургас и Бургаският държавен университет „Проф. А. Златаров“ –  Бургас.

Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документирането, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване.

Дебютно ще бъде представен новия проект на Института по математика и информатика-БАН BG-RRP-2.011-0004 „Иновативна софтуерна платформа за сериозни образователни игри с креативна визуализация за изграждане на компетентност и отговорно управление на природните ресурси“ (ProNature, https://pronature-project.math.bas.bg/).

Основна цел на проекта е извършване на научни изследвания и разработване на нови технологични решения на иновативна софтуерна платформа за сериозни образователни игри с креативна визуализация с ниво на технологична готовност 7 (TRL 7) за изграждане на компетентност за природни екосистеми, отговорно управление на природните ресурси и опазване на околната среда.

За естествена природна основа в настоящия проект е избрана Бургаската езерна екосистема поради изключителното ѝ биоразнообразие, най-значим защитен природен комплекс с концентрация на водолюбиви птици по българското черноморско крайбрежие.

Проектът e финансиран по Договор № ПВУ-2 от 27.05.2024 г. /BG-RRP-2.011- 0004-С01/ от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) в изпълнение на инвестиция C2.I2 „Повишаване на иновационния капацитет на Българската академия на науките в сферата на зелените и цифровите технологии“ от Плана за възстановяване и устойчивост, с инструмент на Европейския съюз – NextGenerationEU.

Престижното научно събитие DiPP2024 ще бъде открито на 26 септември 2024 г. от 13:00 часа в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“, гр. Бургас.

Съпътстващи събития:

─ 15-ти национален информационен ден „Open Science, Open Data, Open Access, Bulgarian Open Science Cloud“, частично подкрепен по проект DО1-325/01.12.2023 от Националната пътна карта за научноизследователски инфраструктури и Националния център за високопроизводителни и разпределени пресмятания.

─ 3-ти информационен ден „Research Infrastructure Services in the Humanities and Social Sciences”, организиран от Институт по математика и информатика – БАН да представи постигнати научни резултати по проект „Национална интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ)“ и изследователски проект Южнославянски кописти и скриптории от XIV век (палеографска атрибуция и онлайн реперториум) (№ KP-06-N50/4 30.11.2020) на Национален фонд „Научни изследвания“ и др.

Повече информация за конференцията може да се види на страницата на DiPP2024 (http://dipp2024.math.bas.bg/).

Представените на форума научни изследвания и резултати се публикуват в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание, достъпно онлайн на http://dipp.math.bas.bg.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки