Мицкоски: В Северна Македония има само стотина българи


Мицкоски: В Северна Македония има само стотина българи
22 Октомври 2024, Вторник


Северномакедонският премиер се оплака в Залцбург, че искането за включване на българското малцинство в конституцията блокирало пътя на Скопие към Евросъюза


По време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, посветена на реформите на ЕС, северномакедонският премиер Християн Мицкоски заяви, че искането за включване на българското малцинство в конституцията блокирало пътя на Скопие към Евросъюза, макар че ставало дума само за 800-900 души с българско самосъзнание. 

Последното преброяване на населението в Северна Македония обаче показва, че 3504 души са се определили като етнически българи. Освен това над 100 000 македонци са взели български паспорт, обявявайки, че имат българско потекло. Само от 2010 г. досега раздадените български паспорти на македонци са над 70 000.

Българските организации в Северна Македония твърдят, че много повече македонски граждани биха били вписани като българи, ако властите не бяха поискали доказателства за произход единствено от българите. Други българи са се отказали да се обявят заради страх от репресии, казват местни активисти.

В същото време Мицкоски отново изтъкна, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съда за правата на човека в Страсбург многократно е санкционирал София във връзка с този въпрос, както и заради отказа на страната ни да регистрира организацията „ОМО Илинден – Пирин“, която се възприема са сепаратистка.

„Какво се случва с македонското малцинство в България. И не говорим за няколко стотин души, говорим за десетки хиляди хора. Дали нечия права са били нарушени, че трябва да правим тези промени отново и отново, и отново? Кои сме ние политиците, че да съдим дали нечии права са били нарушени?“, казва Мицкоски, но без да даде доказателства.

Според последното преброяване на населението в България общо 1100 са хората, които са се вписали в графата от друга националност, където влизат и македонците. Изказването на Мицкоски се основават на недоказуемите твърдения на съпредседателя на ОМО Стойко Стойков, подчертават от Медиапул.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки