Паметна плоча на Апостола откриват в Румъния


Паметна плоча на Апостола откриват в Румъния
02 Юли 2011, Събота


Паметна плоча-барелеф на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъде открита на 6 юли

Автор: Пламен Николов

в севернодобруджанското село Еникьой (днес то се нарича Михаил Когълничану). Идеята за това възниква през септември 2010 г. Тогава членове на ВМРО от Добрич и Варна посетиха Северна Добруджа, за да се запознаят със състоянието на българското културно-историческо наследство там.

Един от обектите в експедицията бе и църквата в Еникьой. Там Левски е пял като псалт през зимата на 1866-1867 г. Храмът носи името на светите братя Кирил и Методий и е запазен почти във вида, в който е бил, когато в него е ехтял медният глас на Апостола.

Всички икони в църквата са с надписи на български. Те са зографисани от видните иконописци Захария Цанюв и Цаню Захариев. През ноември 2010 г. бе сформиран Граждански инициативен комитет, оглавен от зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов.

В края на миналата година е установен контакт с местните власти в Тулча и в община Михаил Когълничану. Румънците оказват пълно съдействие за поставянето на възпоменателния знак. Паметната плоча-барелеф е монтирана на 25 юни върху сградата на училището (днес здравен пункт), където Левски е преподавал по време на престоя си в Еникьой.

Тя е дело на  добричкия скулптор Христо Илиев и е висока 1,20 м, а широчината й е 60 см. Под барелефа на Дякона стои надпис на румънски и български език, който гласи: „Тук през 1866-1867 г. е бил учител Апостолът на българската свобода Васил Левски (1837-1873). От признателните потомци!”. Изработката и монтирането на плочата са финансирани изцяло от ВМРО.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки