„Екопътека Студен кладенец“ предлага незабравими преживявания


„Екопътека Студен кладенец“ предлага незабравими преживявания
Снимки: Община Стамболово
30 Август 2024, Петък


Маршрутът се движи успоредно на коритото на река Арда, а теренът е лек и много подходящ за деца и хора с намалени двигателни способности

Автор: Десант

Нова екопътека предлага интересен пешеходен маршрут от землището на село Рабово до Студен кладенец. Изграждането на туристическата инфраструктура е финансирано от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Тя бе официално открита в началото на август.

Екопътеката е с дължина 840 м, като теренът е изключително равнинен и се движи успоредно на коритото на река Арда на височина на около 4 – 5 м над нивото на водата.  Маршрутът е лек и изключително подходящ за деца и хора с намалени двигателни способности.



По продължението на трасето са обособени кътове за почивка. Местата са подходящи за наблюдение на реката и заобикалящите я скални масиви, както и на биоразнообразието в района.

В края на пътеката се преминава през тунел в скалите, откъдето се открива красива гледка. 



Поради специфичния релеф и огромните скални масиви това място се е превърнало през вековете в райско кътче с изключително богато биоразнообразие. Тук се срещат много от световно застрашените видове животни, като шипобедрената и шипоопашатата сухоземна костенурка, царски орел, черен и белоглав лешояд, белоопашат мишелов, видра, лалугер, пъстър пор, лебеди, чапли и др., а от растенията може да се видят Родопски силивряк, Тракийски клин и други редки видове.



Докато преминават по екопътеката децата могат да се забавляват с образователна игра, свързана със забележителностите и  биоразнообразието в района. За целта трябва да изтеглят безплатното интерактивно мобилно приложение MOUNTAIN TRAIL. Достатъчно е да сканират QR кодовете по маршрута, за да отключат съкровищница от знания за местната дива природа, ботаническите чудеса и усилията за опазване на околната среда.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки