В Аржентина създадоха нов сорт царевица без глутен


В Аржентина създадоха нов сорт царевица без глутен
Снимка: INTA
20 Август 2024, Вторник


Той е с превъзходни характеристики като суровина за производството на царевично брашно с високи вкусови качества и полза за здравето

Автор: Десант

В Аржентина създадоха нов сорт царевица, предназначена да хора с непоносимост към глутена. Той е получен по естествен път от изследователи от Националния институт по селскостопански технологии (INTA) и открива възможности за диверсификация на производството в района на Формоса.

Сортът, наречен «Chispar Borí», се отличава с високо съдържание на скорбяла и отлични характеристики за мелничната промишленост. 

По думите на селекционера Арсенио Агинаги, «Chispar Borí от INTA е царевица с открито опрашване, с нишестени зърна... Огромна гордост е да получиш такъв важен краен продукт като сертифицирани семена. Сортът притежава превъзходни характеристики като суровина за производството на царевично брашно с високи вкусови качества и полза за здравето“. 

Новият сорт е получен от оригинален материал, събран в района на Формоса, с помощта на който са засадени изолирани насаждения за по-нататъшен отбор. Растенията са засаждани в изолирани партиди за всеки етап от генетичните подобрения, извършвани в продължение на няколко години. Така е постигнат прогрес в селекцията за получаване на най-добрите желани признаци като по-малка височина, добър размер и еднородност на кочаните и еднороден цвят на зърната.

Получената царевица се развива прекрасно в условия на абиотичния стрес и разпространените заболявания в североизточните части на Аржентина, а своевременното й прибиране осигурява семена с високо търговско качество. 

Източник: INTA


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки