В Червен ще продължи разкриването на Междинната крепостна стена


В Червен ще продължи разкриването на Междинната крепостна стена
Снимка и карта: РИМ-Русе
12 Юли 2024, Петък


Проектът за теренни археологически проучвания и теренна консервация на обекта е одобрен за финансиране от Министерство на културата

Автор: Десант

През настоящата година археолозите ще продължат да разкриват Междинната крепостна стена на западния хълм на Червенския скален рид, където се издигат руините на средновековния град Червен. Археологическият екип, който ще работи там, включва специалисти от русенския музей, от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, от Павликени и Сливен, както и студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Проектът на Регионален исторически музей – Русе за теренни археологически проучвания и теренна консервация на обекта е одобрен за финансиране от Министерство на културата.



Съществуването на укрепителното съоръжение бе потвърдено по археологически път през 2023 г., когато бе разкрит сектор с дължина от 20 м, разположен югоизточно от Църква №16. Въз основа на откритите находки се установи, че Междинната крепостна стена е изградена в първите години след османското завоевание на Червен през 1388 г.

Самата сграда на Църква №16, разположена по протежение на главната улица на Червен, е била включена в структурата на укрепителното съоръжение.

Археологическите проучвания на Червен през 2024 г. ще се проведат през месеците септември и октомври, уточняват от РИМ-Русе. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки