Тревожни данни: Всяко второ дете у нас на възраст между 7 и 18 години поне веднъж е опитвало енергийни напитки


Тревожни данни: Всяко второ дете у нас на възраст между 7 и 18 години поне веднъж е опитвало енергийни напитки
Снимката е илюстративна
30 Август 2024, Петък


Прекомерната им консумация от подрастващите може да им докара редица сериозни здравословни проблеми, предупреждават медиците

Автор: Десант

Всяко второ дете в България на възраст между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки. Това сочат данните от най-новото национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас, проведено в периода юни – юли 2024 г. по поръчка на  Лидл България и реализирано от изследователска агенция Blue Point.

Проучването е част от дългосрочната информационна кампания на смарт ритейлъра под надслов #ХраненеСмисъл, чиято основна цел е да повдигне сериозен и систематичен обществен разговор по темата за здравословното и осъзнато хранене.

Партньори на инициативата са Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“ (НАПДИМ), Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна и Национална асоциация „Родители“.

Обследвани са хранителните навици по отношение на разбирането за здравословно хранене, видовете консумирани храни, честота на хранене, храненето в училище, осъзнатото хранене като отношение към потреблението и опазването на околната среда и др.

На въпроса „Колко често консумираш всяка от следните храни?“, между които един от възможните отговори е „енергийни напитки“, всяко второ дете в България между 7 и 18 години споделя, че поне веднъж е консумирало енергийна напитка. Във възрастовата група 7–13 години делът на децата, консумирали енергийни напитки, е 32,5%, което е всяко трето дете, а във възрастовата група 14 – 18 този дял е 73 на сто или почти три от всеки четири деца.

Разликата в консумацията между момчетата и момичетата е несъществена с лек превес при момчетата.

По отношение на честотата на консумация на енергийните напитки данните показват, че 10,8% от 14–18-годишните консумират енергийни напитки всеки ден, а 21% – няколко пъти седмично.

Проучването за хранителните навици на децата у нас е реализирано сред 800 подрастващи, разпределени в две възрастови групи:  7–13 години и 14–18 години, като е използван комбиниран подход – онлайн анкета и интервюта на живо.

„Това проучване е логичното продължение на направеното като част от кампанията „ХраненеСмисъл“ сред пълнолетното население в България през януари тази година, когато се очерта тревожната тенденция, че 68,4% от родителите у нас не поставят ограничения в храненето на своите деца.

Прекомерната консумация на енергийни напитки при децата най-често имат последици за сърдечно-съдовата и нервната система. Особено неблагоприятно се отразява тя върху настроението и регулацията на съня. Освен това се влошава хормоналният баланс по отношение на надбъбречните жлези и половите хормони, увеличава се рискът и от метаболитни нарушения, вкл. инсулинова резистентност, наднормено тегло и затлъстяване“, коментира проф. д-р Дарина Найденова, председател на НАПДИМ.

Пълният доклад с резултатите от Националното представително проучване за хранителните навици на децата в България, част от  дългосрочната информационна кампания „ХраненеСмисъл“, ще бъде представен на 18 септември.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки