Хората са живели първо в кръгли жилища


Хората са живели първо в кръгли жилища
Снимки: © Jane McMahon et al и RCU/University of Western Australia/University of Sydney
24 Юли 2024, Сряда


В Саудитска Арабия откриха 8 каменни кръга отпреди седем хилядолетия

Автор: Десант

В Саудитска Арабия откриха 8 каменни кръга на възраст около 7000 години. Диаметърът им варира от 4 до 8 метра. Според учените това са останки от древни жилища, информира Live Science.

Освен останки от стени, изследователите са установили и следи от отвори за врати. Те смятат, че покривите на тези домове са били или от камък или от органичен материал.



По време на разкопките са намерени доста оръдия на труда от базалт. Само от 5 от кръговете са извадени 225 кг артефакти или части от тях. Открити са и кости от кози, овце и крави. 

Вжилищата са намерени и различни раковини от Червено море, чиито брегове се намират на около 75 километра от каменните кръгове. По всяка вероятност те са били използвани от древните племена като платежно средство. 

Специалистите са категорични, че в ранния етап от човешката история хората са градили основно кръгли жилища, а правоъгълната конструкция на постройките се появява чак в късния неолит. 



Преди 7 хиладолетия климатичните условия на територията на днешна Саудитска Арабия са били доста по-влажни, но по това време земеделието все още не е било развито. По всяка вероятност древните племена са събирали за храна диви растения. 

За сметка на това пък широко разпространен е бил ловът. 

Археолозите са открили мустатили — оригинални монументални каменни конструкции от периода на късния неолит, за които се предполага, че са били използвани като капани за улов на животни.


В категории: Археология , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Elena90
25.07.2024 23:30:19
0
0
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки