Баничан се стяга за Фестивал на Огледната баница и водния лук


Баничан се стяга за Фестивал на Огледната баница и водния лук
Снимки: festivali.eu
02 Септември 2024, Понеделник


Вижте автентичната речепта за вкусния тестен шедьовър

Автор: Десант

Село Баничан е известно с хубавата си минерална вода, красивите везани пищюмали (престилки), баничанския кромид лук, множеството щъркели, които гнездят в селото и могат да бъдат гледани в реално време през камери в интернет, както и добродушните магарета в специално изградения за тях приют край селото.



Идеен двигател и организатор на Кулинарния фестивал в с. Баничан е Румяна Джибова, секретар на читалище „Изгрев – 1930“ в селото, която не спира да развива и популяризира местните кулинарни и фолклорни традиции.

Първият кулинарен фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук, се провежда през 2019 г. и още тогава привлича  сериозен интерес от всеки, който обича вкусната местна храна и традиции.

Ето и рецептата за Огледна баница   

Продукти: точени кори 1 пакет, сирене 250г, яйца 7бр., кисело мляко 300 гр., щипка сода бикарбонат, краве масло 125 гр., 3 бр. средно големи глави баничански кромид лук.

Нарязаните глави кромид  се задушават с кравето масло. В голяма купа се поставят и другите продукти. Едно яйце остава за замазване на горната кора. В подходяща тепсия се редят по две кори и част от сместа. Така докато свършат всички кори. На последната кора са маже с 1 яйце и малко вода. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за 35 – 40 минути. След като се извади от фурната, баницата се задушава завита с кърпа докато изстине.

Източник: festivali.eu


В категории: Новини , Традиции , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки