Бургаският писател Васил Люцканов спечели конкурса „Янаки Петров" за разказ, наградата за поезия отиде във Виена


Бургаският писател Васил Люцканов спечели конкурса „Янаки Петров" за разказ, наградата за поезия отиде във Виена
Снимки: Авторът
05 Септември 2024, Четвъртък


Общо 20 творци от над 300 участници бяха номинирани за отличията

Автор: Диана Славчева

В салона на читалище "Пробуда" в Средец се състоя тържествената церемония по връчването на наградите от втория Националния литературен конкурс в памет на именития странджански поет Янаки Петров, известен с псевдонима си Чичопей. Това стана на 4 септември, когато се навършват 25 години от неговата кончина. 

За участие в конкурса тази година са поличени над 1000 предложения от над 300 творци от цялата страна и живеещи зад граница. От тях журито в състав с председател Живка Иванова - носител на миналогодишната първа награда от конкурса, и членове поетесата Ели Видева, Надежда Делева от ИК „Труд", поетът Станимир Димитров и Таня Величкова бяха номинирали за отличията 20 участника.

Това са Георги Николов, Васил Люцканов, Георги Тодоров, Елена Стойчева, Дора Господинова, Анна Карауланова, Мадлен Аспарухова, Ева Гочева, Марияна Давчева, Елка Василева, Борислава Иванова, Мария Раднева, Здравка Христова, Ганка Филипова, Иванка Краева, Надежда Григорова, Румен Денев, Цанко Цанев, Марта Радева, Йоана Милкова и Стефка Николова. 

Техните произведения, участвали в двете категории - "Проза" и "Поезия", ще бъдат издадени в сборник от Издателска къща "Труд".

Лауреати на второто издание на конкурса в категория "Поезия" са: на първо място Иванка Краева, която живее във Виена, втора е Ева Гочева и на трето място бе класирана Йоана Милкова. 

В категория "Проза" с първа награда бе отличен Васил Люцканов, на второ място е Ганка Филипова, а трета - Марияна Давчева.

Бяха връчени и награди на ИК "Труд" - за поезия на Георги Николов, и за проза - на Марта Радева.

Наградите на кмета на Средец - инж. Иван Кичев, са съответно за "Поезия" на Дора Господинова, а за "Проза" на Елена Стойчева. 

Тази година имаше и още една награда - на Общинския съвет в Средец и тя бе дадена на 13-годишния Георги Тодоров. 

По време на церемонията бе изпълнена за първи път пред публика песен за Средец, създадена по идея на председателя на местния Общински съвет Динко Цъцаров. Автор на текста е Станимир Димитров, а музиката е на Драгомир Драганов. 




В категории: Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Веселин Веселинов - Йотов
06.09.2024 20:15:15
0
0
Надежда Делева от ИК „Труд" е в журито, съответно първа награда за проза също е за човек работил във в-к Труд.
Дежа вю. Жури от смешници. Янаки Петров не заслужава това.
1
Bonth12
05.09.2024 20:41:39
0
0
добро утро

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки