Как Никола Вапцаров става патрон на флотската Алма матер


Как Никола Вапцаров става патрон на флотската Алма матер
09 Януари 2019, Сряда


Макар и без да има отдадена за целта заповед, за празник на училището е определен денят на разстрела на поета

Автор: проф. Илия Пеев

Много малко са университетите в света, които носят имената на свои възпитаници като покровители, при това - по предложение на съвипускниците на патрона и възпитаници на самия университет.

В българската морска история има един такъв уникален факт . Асоциацията на възпитаниците на Морско училище е имала клонове в много градове в страната. Тя е проявявала и законодателна инициатива, свързана с морското образование и утвърждаването на морските специалисти в флота и стопанското развитие на страната, имала е силно влияние в Народното събрание.

Достоен за уважение и преклонение е приносът на съвипускниците на Никола Вапцаров и Асоциацията на възпитаниците на Морско училище за утвърждаването от 1949 г. като патрон на флотската Алма  матер на поета, който още по времето на обучението си в учебното заведение завладява умовете и сърцата на съвипускниците си, преподавателите и командирите със своята харизматична личност и поетично дарование.



Как и защо Никола Йонков Вапцаров става патрон на Морско училище – това изследване най-напред беше предоставено на читателите на празничния брой на в. „Вапцаровец”, посветен на 135-та годишнина на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, където бе публикувано за пръв път.

Възстановяването на исторически факти и дейността на видни творчески личности на основата на архивни материали, прилича на реставрация на базилики, манастири и кораби, чиято красота е била призвана да възвисява човешкия дух. Архивните материали за Морско училище пазят тайната на вселяването на Вапцаровския дух в нашия „храм свещен”, що всажда „любов към Родина и народ”.

Решението за именуването, тържествения акт и церемониал, при които то е осъществено, все още остават голяма загадка на сложен и продължителен процес. Засега обаче не е известен тържествения кръщелен акт за именуване на Народното военно-морско училище през 1949 г. на името на Никола Йонков Вапцаров.

Древна практика е именуването на човек, улица, институция, град и държава да се осъществява със съответен документален акт при строго спазване на писани и неписани правила и обреди. Особено силно е изразена тази вековна традиция при кръщаването на кораби в съответствие с национални и международни морски правила.

Когато обаче по Вапцаровски зададем въпроса: „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?” за регламентиращия акт на именуването на Морско училище, не намираме точен отговор.

През 2009 г. в монографията „Никола Йонков Вапцаров – Моряка” за пръв път публично беше поставен следният въпрос: С какъв документ на Морско училище през 1949 г. е дадено името на неговия випускник от 26 випуск Никола Йонков Вапцаров?

До сега не е открит документ за именуването на Морско училище на името на Никола Вапцаров. Една от вероятните причини за това се дължи на факта, че началото на организирано и централизирано архивно дело в България е поставено с Указ No 515 от 10 октомври 1951 г. на Президиума на Народното събрание. С Постановление No 344 от 18 април 1952 г. на Министерския съвет е определена мрежата на държавните архиви, техният профил и подведомственост.

Изследванията продължават, но документ за именуването не беше открит в архивите, където се извършва проучването: Архивен фонд на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”;  Архивен фонд на Военноморския музей, Варна; Архив на Военноморските сили, Фонд№ 28; Дирекция „Регионален държавен архив“ – Варна; Дирекция "Държавен военноисторически архив" – Велико Търново; Дирекция "Централен държавен архив" – София; и архивните фондове на Народното събрание, на парламентарната библиотека; на Министерски съвет; на Министерството на народната просвета и на Комитета за наука, изкуство и култура.

„От 1949 г. било прието Военноморското училище да носи името „Никола Йонков Вапцаров" и за празник на училището бил определен денят на разстрела на Вапцаров (23 юли). Това било установено със знанието на Командувашия ВМС, без да има отдадена за целта заповед." Това се отбелязва в писмо от 8 март 2016 г. на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.

В него се посочва също, че в архива на ВМС е налична "Историческа справка на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров". Тя е с номер 0879/19 ноември 1966 г., подписана е от ВРИД началника на ВНВМУ капитан I ранг Кожухаров и се съхранява във Фонд 28. Цитираният по-горе текст е поместен на стр. 12 от документа.

Този текст хармонира с наличната информация в Историческата книга и в официалните юбилейни сборници на Морско училище, в които е записано, че през 1949 г. училището получава името Никола Йонков Вапцаров, без посочване на документ и церемониалния акт на именуването. С това име училището е отразявано и в печата през 1949 г.

В свое проучване, проведено по молба на автора, Крум Зарков - сътрудник на Георги Пирински, председател на XL Народното събрание (юли 2005 – юни 2009 г.), пише следното: „Както знаете съществува специален закон за Военноморското училище от 1942 г., където то е наречено Военноморско училище на Негово Величество.

Интересно е, че през 1950 г. този закон е изменян от 6-то Велико народно събрание в посока промяна на неговия чл. 10 и тогава в Указа за изменение, училището не е наречено Никола Йонков Вапцаров, а само Военноморско училище. Този факт може да се тълкува в посока, че през 1950 г. наименованието на училището все още официално не е такова, каквото е днес.

За пръв път името на Никола Йонков Вапцаров като официален патрон се появява в Указ на пленума на ВНС от 1956 г. по случай 75 г. от създаването на училището, когато е и постановено пред училището да се постави негов барелеф.”

В Дирекция "Държавен военноисторически архив" – Велико Търново са съхранени два документа, които показват преписката между ВМС и МО във връзка с именуването. Директорът на ДВИА д-р Светлин Радев и г-жа Мария Димоларева, експерт в ДВИА, любезно ги предоставиха за публикуване.

Това е писмо от командира на Военноморските сили (поделение 4000) капитан I ранг Кирил Халачев до МНО от 12 юли 1948 г. с искане да се отдаде министерска заповед за именуване на Народното военно-морско училище на името на Никола Йонков Вапцаров.


Писмото на кап. Христо Халачев
 
А също и писмо на началника на поделение 1100 МНО от 10 август 1948 г., в което се отговаря на капитан I ранг Кирил Халачев, че въпросът с именуването се отсрочва.

След тези две писма от лятото на 1948 г. до именуването на Морско училище на името на Никола Вапцаров през 1949 г. към настоящия момент не са открити други документи, които регламентират кръщелния акт.

Намериха се министерски заповеди, които показват, че през 1949 г. Морско училище започва да носи името на Никола Вапцаров, но това не се отразява във всички заповеди.

Така е и в ежедневния и периодичния печат, който проследихме за 1949 г. В армейските, флотските и варненските издания НВМУ се изписва с името на Никола Вапцаров, но не във всички публикации за училището.

Всичко това още веднъж показва сложния документално-архивен процес, свързан с именуването на Народното военно-морско училище на името на Никола Йонков Вапцаров през 1949 г. Надяваме се то да стимулира нови проучвания за обявяването на Никола Вапцаров за патрон на флотската Алма матер.

Мигове от историята



48-ят випуск (1948-1953 г.) на Морско училище носи името Вапцаровски, дадено му от майката на поета Елена Вапцарова, която заедно с Бойка Вапцарова са били специални гости на тържеството при производството на випуска на 23 юли 1953 г.




В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки