Във Врачанския Балкан се излюпи първото черно лешоядче


Във Врачанския Балкан се излюпи първото черно лешоядче
Снимка: ПП „Врачански Балкан“
30 Април 2024, Вторник


През 1985 г. карталите са обявени в Червената книга като изчезнал вид от България

Автор: Десант

В навечерието на Великденските празници се излюпи първото черно лешоядче в Природен парк „Врачански Балкан“ – похвалиха се от парковата дирекция. Негови родители са първата двойка, която загнезди на територията на парка. Птиците, кръстени от орнитолозите Котля и Вършец, са дарени от Регионалното правителство на Екстрамадура - Испания.

Мъжката птица – Вършец, е транспортирана през 2019 г. до България и пренасочена в Природен парк  „Врачански Балкан“ във волиерата за адаптация. Пусната е в природата през юли 2020 г. Женската птица – Котля, пристига у нас през юни същата година и е пусната на територията на парка през юни 2020 г.

През 2023 г. двете птици сформираха двойка за първи път, но не можаха да излюпят, вероятно заради късното загнездване.

Двойката се настани в изкуствено гнездо, направено през 2022 г. от Фондация Карталско гнездо.

Тази година те успяват за излюпят първото си малко, което е голям успех за парковата дирекция и всички организации, които работят за връщането на вида в България.

Черните лешояди са изчезнали като гнездящ вид от територията на Природен парк „Врачански Балкан“ преди близо сто години! През 1985 г. карталите са обявени в Червената книга като изчезнал вид от България.

След десетилетие неуморен труд от страна на неправителствени организации, паркови дирекции и институции, както и благодарение на няколко европейски проекта е постигнат невероятен успех за завръщанетому на територията на нашата страна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки