Пишещи машини и изложба „Полифония и техника“ в Нощта на музеите в Националния политехнически музей


Пишещи машини и изложба „Полифония и техника“ в Нощта на музеите в Националния политехнически музей
15 Май 2024, Сряда


Най-запалените по науката ще могат не само да присъстват, но и да вземат участие в експерименти, които вдъхновяват и образоват

Автор: Десант

В предстоящата Европейска нощ на музеите, посетителите на Националния политехнически музей (НПТМ) в София ще имат възможността да разгледат две нови изложби - „310 години пишеща машина" (визуална история) и „Полифония и техника. Динамичен диалог“. 

В първата тематична експозиция са представени близо 40 експоната от музейната колекция. Сбирката от пишещи машини на НПТМ е най-богатата и разнообразна в България. Тя наброява повече от 120 единици и образци от различни видове, произведени в различни държави и през различни години.

Гостите ще могат отблизо да се запознаят с моделите The Smith Premier Typewriter №10, Corona 3, Blickensderfer 8, Royal Bar-Lock №10, Eltec (Maritsa 30), Хеброс 1300Ф, Monarch Visible №2 и др. Показани са и голям брой визуални и рекламни материали, свързани с пишещите приспособления.

Любителите на съвременната живопис, а и не само те, ще се зарадват на самостоятелната изложба „Полифония и техника. Динамичен диалог“ на колоритния български художник Вили Николов. Неговите картини са високо оценени от множество световни личности, сред които крал Хуан Карлос I, бившия испански министър-председател Хосе Мария Аснар, както и от първия китайски писател с Нобелова награда за литература - Мо Йен.

Вили Николов споделя, че от дете се въодушевява „от опушените стари снимки, черно-бели енциклопедии, където с графики и гравюри са изобразени изобретенията на човешкия гений през вековете“. В изложените живописни платна „оживяват“ чудновати машини, старинни красиви грамофони, ретро автомобили и велосипеди.

„Експозицията на Националния политехнически музей допълнително ме вдъхнови. Тук имах възможността на живо и отблизо да видя някои от изобретенията през последните столетия“, допълва художникът.

Най-запалените по науката ще могат не само да присъстват, но и да вземат участие в експерименти, които вдъхновяват и образоват. Те ще стартират в 18:00 ч. и в 20:00 ч. . Входът за демонстрациите „Физика в действие“ е на стойност от 10 лв.

На 18 май музеят ще е със свободен вход от 18:00 ч. до 22:30 ч., а приемът на зрители ще бъде преустановен в 22:00 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки