Изложба за 125-годишнината от рождението на Дечко Узунов


Изложба за 125-годишнината от рождението на Дечко Узунов
20 Май 2024, Понеделник


Тя е подредена в залите на Софийска градска художествена галерия и представя живописни платна на големия майстор на четката

Автор: Десант

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Преминал през живота си с толкова много динамизъм, колкото и в творчеството си, Узунов винаги е бил обект на интерес от страна на критиката, журналистите, колегите си и широката публика.

Известен като портретист, изявил се като майстор на монументалните изкуства, оценяван високо за своите композиции, пейзажи, натюрморти и голи тела, желан като илюстратор и сценограф, той е и интересният професор, приятният събеседник, авторитетният и вещ колега.

Повече от шест десетилетия художникът ще се движи към своето изкуство. От символизма, сецесиона, експресионизма и неокласиката през академизираната формула на соцреализма до пространствената чистота, синтетизма на монументалния език и абстрактния израз.

В опит да се проследи пътят на развитие на Дечко Узунов като художник и своеобразен съзидател на българското изкуство в залите на Софийска градска художествена галерия е подредена изложба, представяща неговите живописни платна по десетилетия, както и творби, в които той се проява и като майстор на акварелната техника.

Показани са над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна). Индивидуалността на всяко десетилетие е подчертана посредством подбрани цитати от критиката в периода. Не на последно място разказът е допълнен от обширна биография, илюстрирана от богат фотографски материал.

Към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, които са общували пряко с Дечко Узунов, и посредством тях се предоставя възможност публиката да се докосне непосредствено до личността на големия художник.

С помощта на Българската национална телевизия в изложбата почитателите на изкуството ще имат възможност да видят и режисирания от Дамян Петров филм от 2000 г. „Бай Дечко“. Експозицията е придружена от албум.

По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

В изложбата са включени произведения и архивни материали от: Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция „Архиви“, художествените галерии в Бургас, Пловдив, Сливен, Добрич, Ямбол, Плевен, Търговище, Самоков, Разград, Ловеч, Русе, Пазарджик, Кърджали, Стара Загора и Габрово, Исторически музей – Панагюрище, Музейна сбирка на Национална художествена академия, Народен музей – Белград, Художествена галерия дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, както и частни колекции.

Тя ще може да бъде разглеждана от 16 май до 8 септември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки