Орден „Стара планина" за лидера на българите в Западните покрайнини


Орден „Стара планина" за лидера на българите в Западните покрайнини
Снимка: БГНЕС
03 Юни 2024, Понеделник


Председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов получи най-високото държавно отличие за големите си заслуги за отстояване на българската кауза в Сърбия

Автор: Десант

Президентът Румен Радев удостои с орден „Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов.

Той е председател на Културно-информационния център в Босилеград и получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги за последователното отстояване на правата и националната идентичност на българите в Сърбия.

През последните 30 години Иван Николов е посветен на българската национална кауза в Западните покрайнини, подчерта в словото си президентът Румен Радев:

„Със своя неуморен труд от началото на 90-те години до днес господин Николов се превърна в най-авторитетния представител и морален лидер на българското национално малцинство в Република Сърбия" - заяви държавният глава.

Иван Николов прие ордена като признание за усилията през последните 30 години за отстояване на човешките права в Западните покрайнини и „като послание към всички наши сънародници в чужбина и към всички наши врагове, че България, независимо от дребнотемието на дневната политика, в крайна сметка все пак стои здраво зад всеки един от нас".

Той подчерта, че днес българите в Сърбия изживяват най-тежките си изпитания, „...от които зависи дали ще устоим на мракобесната идеология, която ни раздели с родината и прокара границата през църкви, гробища, къщи, дворове и най-страшното - през душите на хората".

Николов използва момента за пореден път да призове за още по-категорична и последователна българска позиция в защита на нашите сънародници не само от Белград и Брюксел, но и в София. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки