Ювелирното изкуство на Панагюрска златарска школа


Ювелирното изкуство на Панагюрска златарска школа
28 Юни 2024, Петък


Изложба разказва за традициите и развитието в региона на този древен занаят 

Автор: Десант

Златарският занаят процъфтява в Панагюрско от най-стари времена. Регионът е един от центровете на ювелирното изкуство още от древността.

В района на Панагюрище обработката на благородни метали и техните сплави е с древни традиции, водещи началото си още от тракийското изкуство, преминали през школите на средновековната българска култура и достигнали своите върхове във възрожденските златарски центрове.

За постиженията в ювелирното изкуство на Панагюрска златарска школа разказва изложбата „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие”, която от дните на Празника на розата гостува в залата на Исторически музей „Искра” в Казанлък. Там тя може да бъде разглеждана до края на октомври 2024 г.

С помощта на фотодокументални табла и над 80 артефакта, дело на изкусните панагюрски златари, експозицията проследява развитието на златарския занаят в Панагюрско. В нея е представено богато разнообразие от накити – пафти, пръстени, гривни, тепелъци, прочелници, огърлици, обеци и косичници, от Средновековието до XX в.



Освен тях посетителите ще видят заготовки и оригинали на въстанически лъвчета – кокарди, които са украсявали униформите на панагюрските въстаници, участвали в Априлското въстание.

Автори на изложбата и нейни куратори са доц. д-р Атанас Шопов, директор на ИМ – Панагюрище, Ирина Ботева – гл. уредник и Петя Маноилова – уредник в музея.

По думите на доц. д-р Атанас Шопов Панагюрско златно съкровище не е изолирано явление в този край. Преди него, през 1903 г., на 200 метра по въздух, е открито сребърно съкровище с над  118 артефакта.

През вековете традициите са със затишие, но не спират. Златарството продължава да се развива и има истински бум през втората половина на XVIII, XIX и първото десетилетие на XX век. Съществуват данни, че в Панагюрище е имало 23 златарници, които онаследяват и развиват традицията.

Така подредената изложба от експонати и фотодокументални табла се показва за пръв път пред широката публика. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки