В над 5000 населени места в България и в над 40 страни по света в момента тече преброяване на белия щъркел


В над 5000 населени места в България и в над 40 страни по света в момента тече преброяване на белия щъркел
Снимка: РИМ-Русе
03 Юли 2024, Сряда


Освен установяването на бройката на птиците, целта е и да се идентифицират заплахи за вида

Автор: Десант

През юни и юли в над 5000 населени места в България се провежда преброяване на белия щъркел. Това е мащабно природозащитно събитие, което по традиция се случва на всеки 10 години в над 40 страни по света. През 2024 г. то се явява осмото поред.

Координиращата организация на събитието е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а негов основен партньор в преброяването е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда за описване на възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация и за: местонахождението на гнездата; незаети гнезда и застрашени такива, които в последствие ще бъдат обезопасени с финансовата подкрепа на заинтересованите институции.

Освен установяването на бройката на птиците, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Констатирани дотук през годините са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда.

В Европа се намира основния гнездови ареал на белия щъркел. А през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море, преминава един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка - Via Pontica. От средата на август до средата на септември по него се наблюдава преминаването на над 80% от популацията на белия щъркел в Европа.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. Организатор е BirdLife International, а БДЗП е координиращата организация за България. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки