Проф. Пламен Павлов: Логично е Неофит Бозвели и Иларион Макариополски да бъдат канонизирани за светци


Проф. Пламен Павлов: Логично е Неофит Бозвели и Иларион Макариополски да бъдат канонизирани за светци
Колаж: maps.bg
12 Юли 2024, Петък


Никой не е в състояние да отнеме ореола на двамата духовни водачи, категоричен е историкът

Автор: Проф. Пламен Павлов

Има двама бележити духовни водачи, които безспорно заслужават да застанат редом до останалите български светци. Още в книгата „Българи светци“ (София, 2010 г.) заедно с видния църковен историк ст. н. с. Христо Темелски поставихме имената им в категорията на онези, които притежават изключителна жертвоготовност в името на своя изстрадал народ, с което са заслужили достойно признание, нещо повече - ореол на святост още за своите съвременници.

Българската православна църква има опит с канонизацията на св. Паисий Хилендарски и св. Софроний Врачански през 1964 г., така че подобно развитие би било напълно логично.

Йеромонах Неофит Хилендарец, останал в историята с прозвището „Бозвели“ - буквално „Непокорния“, е личност, която не може да не респектира със своята мисия на духовен водач, със своята отдаденост на една свещена кауза. Роден в около 1785 г. в Котел, люлката на плеяда народни будители, Неофит приема монашеството в Хилендарския манастир, като същевременно придобива добро за времето си образование. През 1814 г. е изпратен от хилендарското братство в Свищов, където е духовник и учител в продължение на две десетилетия.

С течение на годините скромният, но харизматичен монах изпъква като истински църковен пастир и автентичен граждански „лидер“. Забележителни са грижите му за свищовлии по време на трагедията през октомври 1829 г., когато градът е опожарен варварски от отстъпващите руски войски. При това за втори път след т. нар. „Изгорялство“ през 1810 г.

Обобщавайки печалния български опит, в меморандум до Високата порта Неофит заявява: „След завземането на Русчук, Свищов, Ряхово и други крайдунавски градове руските войски насилствено преселиха българите, живеещи в тези земи, във Влахия, на отсрещния бряг на Дунава, без дори да им оставят необходимото време да вземат със себе си своето имущество. И опожариха бедните им къщи с всичко в тях без никакво внимание, нито милост към братята им славяни...“

Неофит е един първите, които не вярват в лъжливия мит за „дядо Иван“ и разкриват истинския лик на „убийствената руска политика“, както след години ще напише неговият земляк и последовател Георги Раковски. В същност още Раковски оценява изключително високо заслугите на Неофит Бозвели и го възприема като свята личност.

Събитията формират Неофит Хилендарец не само като духовен, но и политически водач на раждащото се възрожденско общество. Изтъкнатият просветител пише учебници, разпространявани из цяла България, но безспорно най-известната му творба е „Мати Болгария“ - своеобразен катехизис на възрожденския български патриотизъм.

Гражданите на Търново настояват Цариградската патриаршия да ръкоположи Неофит за митрополит на старопрестолния град, но с машинации и насилие волята им е безцеремонно отхвърлена. През 1839 г. монахът поема тежкия кръст да оглави църковно-националната борба в самата столица на Османската империя. Наклеветен от тогавашния търновски митрополит като „бунтовник“, е заточен на Света гора.

Въпреки заплахата за още по-жестоки гонения, през август 1844 г. непокорният монах напуска Атон и отново застава начело на многохилядната българска „колония“ в османската столица. Заедно със своя по-млад събрат йеромонах Иларион Стоянов (бъдещият епископ Макариополски) подават меморандуми до турското правителство, в които е формулирана програмата за църковно-културна самостоятелност на българите. Цариградската патриаршия, подкрепяна от руското посолство, отново изпраща на заточение духовния водач на българите.

Затворен в Хилендарския манастир, той продължава книжовните си занимания и дори в изолация успява да оказва подкрепа на действията на цариградските българи. Уви, изтощен от лошите условия на живот и несекващите репресии, Неофит умира мъченически на 4 юни 1848 г.

Казаното за Неофит Болзвели се отнася в не по-малка степен за неговия по-млад съратник в борбата за църковна независимост Иларион Макариополски (1812-1875), който през 1872 г. е ръкоположен за митрополит Търновски. Надали е необходимо да преразказваме изпълнения с апостолско служение на църквата и обществото духовен водач, но ще откроим основното.

Избран за председател на цариградската българска община, Иларион се превръща в духовен пастир на хилядите си сънародници, дошли от Македония, Тракия, Мизия, Добруджа, Поморавието... В техните очи той вече е духовен глава на цялата нация. След знаменития „Български Великден“ (3 април 1860 г.) няма връщане назад! Един след друг българските градове гонят гръцките владици и признават епископ Иларион за свой духовен глава. В горнилото на „страстите български“, ако припомним образния израз на проф. Тончо Жечев, владиката преживява още много горчиви премеждия, арести, заточения...

Дълбоко вярващ, Иларион е непоколебим, дори когато е отлъчен от патриаршията, при това в разрез с каноните... Верен на православието и идеята за национално единство, той отхвърля предложението да подкрепи унията с Рим, добила популярност през онези години. Подобно на Неофит Бозвели, Иларион Макариополски е един от създателите на нашето гражданско общество.

Ферманът за учредяването на Българската Екзархия би останал на книга, ако не бяха многохилядните акции на българите в Цариград и по цялата българска земя. Да припомним техния възглас: „Кръвта си проливаме и владиците си не даваме!“, с който цариградските българи посрещат турската полиция при поредния арест на Иларион, този път с неговите събратя Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски през 1861 г.

Обществената енергия по естествен път, в израз на автентичната воля на самите българи очертава диоцеза на Екзархията - изконните наши области Мизия, Добруджа, Поморавието, Тракия и Македония. Духовното освобождение проправя пътя за възобновяването на българската държавност. Затова картата на Екзархията е основата на онези от Цариградската конференция от края на 1876 г. и Сан-Стефанския мирен договор от 19 февруари/3 март 1878 г.

Политическите обстоятелства не позволяват Иларион Макариополски да бъде избран за духовен глава на Българската Екзархия, въпреки фундаменталната му роля и заслуги. И Високата порта, и руската дипломация виждат в негово лице силна фигура, която би застрашила интересите им. Верен на църковните канони и императива за национално единство, Иларион е напълно лоялен към екзарх Антим I.

Избран за митрополит на Търново, през септември 1872 г. потегля през Варна и Русе към старата столица. Навсякъде многохилядни множества посрещат своя обичан водач. Една неизкусна песен на „даскал“ Бачо Киро отразява неповторимата атмосфера в онези дни:

Радвай се, мили народе,
народен пастир сега ти доде...


Митрополит Иларион хвърля всичките си сили за издигането на образователното дело и църквата, същевременно участва активно в ръководството на Екзархията в Цариград. На 4 юни 1875 г. ненадейна болест сломява каления в битки и лишения народен пастир... Вестта за смъртта му отеква по цялата българска земя, която скърби за „... онзи, който пръв ни повика в народен живот...“ Думите са на Петко Р. Славейков и отразяват всеобщото преклонение пред неговата личност и дела.

Неофит Хилендарец Бозвели и Иларион Макариополски, митрополит Търновски, борци и страдалци за вяра и народност, не са канонизирани от Българската православна църква. Нещо повече, чуват се гласове за „неканоничността“ на Екзархията!

Самопровъзгласилите се съдници на свети личности от ранга на Неофит Хилендарец и Иларион Макариополски, на практика стават единомишленици с техните гонители... Никой не е в състояние да отнеме ореола на двамата духовни водачи. Техните съдби отразяват най-същностни явления в българското общество, нашият път от Екзархията към Свободата.

Източник: Труд

Бележка на редакцията: Любопитен факт е, че тези светли наши духовни водачи умират и двамата на една и съща дата - 4 юни! 



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки