За първи път у нас правят Празник на траханата


За първи път у нас правят Празник на траханата
Снимката е илюстративна
16 Юли 2024, Вторник


Домакин ще е ивайловградското село Пелевун, където ще гостуват и кулинари от Гърция и Турция

Автор: Десант

За първи път в България се организира Празник на траханата. Той ще се проведе на 3 август, а негов домакин ще е ивайловградското село Пелевун.

На него посетителите ще могат да се запознаят с различните видове трахани и техните производители, да участват в работилници за приготвяне на трахана, да си закупят от траханата на различните майстори от цяла България и да се насладят на вкусните гозби с трахана, приготвени на място.

Траханата е традиционна и здравословна гозба, като начинът й на приготвяне спомага за запазването на зеленчуци, билки и храни, по естествен начин, без консервиране и използване на хладилник.

Тя произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия Изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас.

По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.

Празникът в Пелевун ще посрещне гостите си с много хубава българска музика, фолклорни изпълнения, вкусна храна и забава за цялото семейство.

Очаква се в него да се включат производители на трахана от цяла България, Гърция и Турция.

По време на събитието професионалният готвач Ивайло Иванов от Hell’s Kitchen ще предложи на кулинарните ценители Траханджийска вечеря с петстепенното меню с трахана и местни храни.



То включва: 

1. Разядка с трахана – микс натрошени местни сирена с трюфел паста, домашна майонеза с черен чесън, сушен маринован домат, пикантни пушени чушлета, печени орехи, поднесена с домашен хляб с квас, трахана и горски билки.

2. Супа – автентична трахана с коприва, Панагюрско яйце, печени тиквени семки, запръжка от пушен червен пипер.

3. Бавно печено агнешко месце с хрупкава коричка от трахана, поднесено със славянско ризото с лимец, спанак и стафиди, сос бира и джоджен.

4. Дует от пилешко и свинско – пилешко от бут, местна прясна наденица, тип руло с медена коричка, поднесено върху хрупкав качамак с трахана и мащерка, сос бяло вино

5. Веган бонбони с трахана, какао, сушени плодов, мед, тахан, кокосово масло и ядки.

Цените за куверта обаче са доста „елитни" – такава вечеря излиза на възрастен с крайна цена 90 лв. Има и Семеен пакет – двама възрастни и едно дете – 150 лв., а за второ дете доплащането е 45 лв. Ястията ще бъдат сервирани на открито, сред старите къщи на Пелевун.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки