В Стара Загора отвори врати Хранителна банка, която ще подпомага социално слаби и дори скитници от региона


В Стара Загора отвори врати Хранителна банка, която ще подпомага социално слаби и дори скитници от региона
Снимка: Община Стара Загора
24 Юли 2024, Сряда


Инициатор на благородното начинание е сдружение „Верният настойник“ със седалище в Бургас, което и за първи път стъпва в Града на липите

Автор: Десант

Хранителна банка, която ще подпомага социално слаби старозагорци, отвори врати в Града на липите, на ул. „Димитър Драгиев“ № 35 в кв. „Три чучура – юг“. Помещението е осигурено от Община Стара Загора без наем, за безвъзмездно ползване за срок от 3 години, който по-късно ще бъде удължен.

Инициатор на благородното начинание е сдружение „Верният настойник“. То съществува от 15 години с благотворителна цел, седалището му е в Бургас и за първи път стъпва в Стара Загора със свой филиал.

По време на откриването заместник-кметът Павлина Делчева сподели, че към нея са се обръщали за подкрепа много хора в нужда: семейства с ниски доходи, които трудно отглеждат децата си, възрастни, които живеят сами, а понякога дори скитници.

„Всички те могат да дойдат тук и да получат къшей хляб. Знаем, че понякога, за съжаление, наистина има хора, които са гладни. Оттук ще получат помощ и всички наши социални услуги, защото въпреки държавното финансиране и други възможности, винаги има нужда от още“, каза тя.

А пълномощникът на „Верният настойник“ Васил Димитров уточни: „Целта на тази хранителна банка е да подпомагаме социално слаби хора, като ще работим директно както със селата наоколо, така и с институциите. Всяка институция или населено място ще представят списък на хора в нужда, ние ще подготвяме пакетите, а те ще ги раздадат на хората и ще ни върнат обратна информация за свършеното“.

От хранителната банка ще могат да се възползват социално слаби: вдовци, вдовици, студенти, ученици, самотни родители. Сдружението ще се снабдява с продуктите от две големи търговски вериги за хранителни стоки. Те ще бъдат дарявани.

Банката ще разполага само с пакетирани изделия, като захар, олио и др. Всички те ще бъдат в срок на годност и изрядни от гледна точка на изискванията за безопасност.

Хранителната банка на практика ще заработи, веднага след зареждането на първите продукти и вероятно другата седмица ще започне с даряването им. Базата разполага с големи хладилници за съхранението им.

Интересното наименование „Верният настойник“ произхожда от Евангелието от Лука.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки