След повече от 40 години числеността на застрашения от изчезване египетски лешояд възстановява популацията си


След повече от 40 години числеността на застрашения от изчезване египетски лешояд възстановява популацията си
Снимки: БЗДП
25 Юли 2024, Четвъртък


Птицата на фараоните се завръща следствие на дългогодишни интензивни проучвания и прилагане на редица мерки за опазването й на национално и на международно ниво

Автор: Десант

Повече от 40 години числеността на египетския лешояд у нас намалява с бързи темпове и видът бе изправен пред прага на изчезването. Сега обаче от Българското дружество за защита на птиците – БърдЛайф България (БДЗП) са установили рекорден брой от 35 заети от него гнездови територии, което е повратен момент за българската природозащита.

Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната 2023 г. и по този начин световно застрашената птица у нас възстановява популацията си до нивото, регистрирано през далечната 2008 г. Увеличението е в резултат на сформирането на нови двойки в Източни Родопи и Североизточна България. Някои от тях са заели територии, които бяха изоставени от вида повече от 20 години.



Добри новини има и за района на Русенски Лом, където видът не е гнездил от  няколко години, но новосформирана двойка, която вече отглежда поколението си, дава нова надежда.

Тези резултати са исторически успех за поколения природозащитници и природолюбители, които са посветили значителна част от времето и живота си за опазването на този емблематичната птица. Радват се и местните жители по местата, където преди много години бяха свикнали да я наблюдават, а сега се бе изгубила. 

Първите подобрения в състоянието на египетския лешояд у нас бяха регистрирани през последните пет години, в които се забеляза стабилизиране на популацията, следствие на две десетилетия интензивни проучвания и прилагане на редица мерки за опазване първо на национално, а по-късно и на международно ниво.

БДЗП започва своята дейност за опазването на една от най-бързо изчезващите птици у нас след 2012 г. Те включват изолиране на рискови електропроводи, причиняващи смъртност, борба с противозаконното използване на отрови в природата, борба с бракониерството, охрана на гнезда, предоставяне на безопасна храна, маркиране с GPS предаватели за проследяване, въвличане на местните общности в опазването на вида и редица други.



Сходни дейности са предприети и в другите страни на Балканите, където видът се среща – Гърция, Северна Македония и Албания.

През 2017 г. усилията за опазване на „птицата на фараоните“, координирани от БДЗП, се пренесоха и по целия миграционен път през Близкия Изток (Турция, Сирия, Ливан, Ирак, Йордания, Саудитска Арабия) до Африка (Египет, Нигер, Нигерия, Етиопия).

Успоредно с прилагането на голям брой мерки за намаляване на смъртността бе започната и програма за подсилване на популацията на египетския лешояд в България чрез освобождаване на птици, излюпени  на затворено в различни зоопаркове и размножителни центрове в Европа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки