Проверяват екскурзоводи и планински водачи


Проверяват екскурзоводи и планински водачи
Снимка: Министерство на туризма
26 Юли 2024, Петък


Церта на контролните органи е да установят дали законно упражняват професиите и дали спазват законовите изисквания при предоставяне на услугите си

Автор: Десант

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция на лица за законовото упражняване на професиите „Екскурзовод“ и „Планински водач“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания, информират от туристическото ведомство.

Миналата седмица представители на контролните органи посетиха Созопол и Несебър, където бяха проверени 8 лица, които водят туристически групи. За седем от тях е установено, че са вписани като правоспособни екскурзоводи в Националния туристически регистър, като двама от проверените не носят на видно място идентификационната си карта.

Едно от тях е полски екскурзовод, който не е вписан в Националния туристически регистър.

Съставени са общо 8 констативни протокола от страна на Комисията за защита на потребителите, като са констатирани три нарушения, за които предстои съставяне на актове за установяване на административни нарушения.

Съвместна проверка на контролните органи е извършена и в Рила планина при Рилските езера на лице, което води група чуждестранни туристи. Установено е, че то не е вписано като правоспособен планински водач в Националния туристически регистър. Съставен е констативен протокол от КЗП, като за констатираното нарушение предстои съставяне на акт за установяване на административно нарушение.

За упражняване на професиите „Екскурзовод“ и „Планински водач“ е необходимо заетите да притежават правоспособност за професията, придобита след успешно издържан изпит в Министерството на туризма, да бъдат вписани в Националния туристически регистър и да имат издадена идентификационна карта.

Проверките на контролните органи ще продължат да се извършват, като по тази начин се цели да се гарантира законовото упражняване на дейността от страна на екскурзоводите и планинските водачи, да се гарантира качеството на туристическите услуги и оптимална защита на интересите, безопасността и сигурността на туристите като потребители.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Elena90
26.07.2024 16:04:40
0
0
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки