Стартира мащабен проект за седиментите в река Дунав


Стартира мащабен проект за седиментите в река Дунав
Снимка: Архив "Десант"
26 Юли 2024, Петък


Той е насочен към критичните екологични предизвикателства, свързани със седиментацията, и ще допринесе за здравето и устойчивостта на нашите водни пътища

Автор: Десант

Програма „Хоризонт Европа“ ще финансира амбициозна 48-месечна инициатива за намиране на устойчиви решения за седиментите в системата на река Дунав – Черно море.

Втората по дължина река на Стария континент тече около 2860 километра през Централна и Източна Европа, пресичайки 10 държави от извора си в Шварцвалд в Германия до делтата в Черно море.

Басейнът на река Дунав, който заема над от 30% от повърхността на ЕС, поддържа богато биоразнообразие с множество местообитания и видове. Известна като „Реката на Европа“, тя служи като жизненоважен воден път за транспорт, търговия и културен обмен, свързвайки различни региони и общности.

Проектът SUNDANSE е жизненоважен компонент от мисията на ЕС: „Възстановяване на нашия океан и води“. Той има за цел да разработи иновативни и устойчиви решения за седиментите за системата река Дунав – Черно море, като се насочи към критичните екологични предизвикателства, свързани със седиментацията, и допринесе за здравето и устойчивостта на нашите водни пътища.

Консорциумът SUNDANSE се координира от университета „Dunărea de Jos“, базиран в Галац (Румъния), и обединява 20 заинтересовани страни в областта на иновациите и образователни/ изследователски организации от 10 различни европейски страни – България, Румъния, Франция, Белгия, Израел, Сърбия, Естония, Украйна, Австрия и Ирландия.

Инициативата проведе своята начална среща на 1-2 юли 2024 г. в румънския град Галац, където беше представена пътната карта на проекта.

В рамките на проект SUNDANSE ще бъде създаден Наръчник за управление на седиментите и ще се направи разработка и валидиране на Инструмент за прогнозиране на седиментите, като в това ще бъдат ангажирани ключови заинтересовани европейски страни.

Предстои SUNDANSE да обяви две отворени покани и да разпредели финансова подкрепа на най-малко пет асоциирани региона (до 100 000 € всяка). Това финансиране ще улесни допълнителни демонстрационни дейности, възпроизвеждайки разработките на SUNDANSE в нови региони.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки