Доброволци почистиха отпадъците край една от най-посещаваните туристически дестинации в Родопския край


Доброволци почистиха отпадъците край една от най-посещаваните туристически дестинации в Родопския край
Снимката е илюстративна
29 Юли 2024, Понеделник


Акцията се проведе в събота край Смолянските езера

Автор: Десант

Eксперти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян и туристи почистиха тази събота, 27 юли, отпадъците край една от най-посещаваните туристически дестинации около родопския град – Смолянските езера.

Акцията се проведе около шосето, Тревистото езеро,  екопътека  „Трите Смолянски езера“,  както и в трудно достъпен терен в района.

Най-голямо количество боклук бе събран след частно тържество в района на отдалечен от туристическата дестинация скален  трудно достъпен частен имот. За замърсяването в него в екоинспекцията е получен сигнал от граждани.

Рекорд също е установен и в горска територия, където след провеждане на  частно събитие са почистени 8 чувала отпадъци.

Общо са събрани 52 чувала  с боклуци, като пластмасовите и стъклени отпадъци са прибирани разделно.

Все пак доброволците са установили, че гражданите проявяват все по-голяма  отговорност към опазването на околната среда и изхвърлят боклуците си предимно на позволените за това места. За това говори фактът, че около екопътеката и езерата са напълнени само 2 чувала.

Въпреки това, екипът на РИОСВ – Смолян отправя апел към гражданите и посетителите на туристическите обекти около града да събират отпадъците си разделно и да ги изхвърлят в осигурените от общината цветни контейнери.

Последно боклуците в района около Смолянските езера бяха почистени в средата на април от служитeли на местната общинска администрация. По принцип Общината има задължения към почистването на обществените места, но гражданите също имат задължение да използват кошчетата за боклук, а не да хвърлят отпадъците си след природата.

Смолянските езера са разположени на левия бряг на река Черна. В тяхното огледало надничат връх Снежанка, Орфеевите скали и скалният феномен Невястата. В миналото са били 20, а днес наброяват едва седем. Голяма част от тях са се изгубили с течение на годините, а други просто са се заблатили и вече са трудно откриваеми. Край тях местни жители и туристи намират спасение и прохлада от летните горещини.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Elena90
31.07.2024 23:42:20
0
0
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки