Предстои голям ремонт на сградата на русенската опера


Предстои голям ремонт на сградата на русенската опера
02 Август 2024, Петък


Предстои да се извърши реконструкция и техническо обезпечаване на сцената и помещенията

Автор: Десант

Задава се голям ремонт на операта в Русе. Предстои да се извърши реконструкция и техническо обезпечаване на сцената и помещенията, свързани с нейната функционалност. Ще бъдат обновени фоайетата, стълбищата и коридорът, с прилежащите му гримьорни в северното крило на третия етаж.

Ще бъде изградена наново системата на горната сценична механизация, която в следствие на пожар през 2020 г. е тотално изведена от експлоатация. Предстои също така да се възстановят прекъснатите електро- и комуникационни връзки между сцената и осветителната и озвучителната кабини на третия етаж.

Ще бъдат внедрени съвременни климатични и вентилационни инсталации, а съществуващите чугунени глидерни радиатори ще бъдат подменени изцяло с нови – алуминиеви, като ще се добавят и нови, като успоредно с това ще се разработи климатична и вентилационна инсталация за сцената.

В търсене на изпълнител за извършването на всички тези дейности, ръководството на русенската опера обяви обществена поръчка с прогнозна стойност от близо 3 и половина милиона лева без ДДС.

Сградата на Държавната опера в Русе е построена в периода 1951-1956 г., като за целта е  реконструирана постройката на стар църковен салон, построен през 1934 г.

В периода 2008 г. - 2009 г. е изготвен проект за укрепване на северната фасада на операта, който е включвал четири участъка, но са били изпълнени само първите три, без този в североизточната част.

През 2009 г. е изготвен проект за „Рехабилитация и модернизация на сградата на
Русенската опера“ и е направено архитектурно заснемане, което е допълнено и актуализирано
през 2021 г. Изготвен е и ВиК проект за инсталациите в сградата и площадковия канал, които
са били едни от причините предизвикали пропадане на земната основа.

На 6 юли 2020 г., след пожар на покрива над сцената, изгарят носещи елементи на покривната конструкция. При потушаването на огъня са използвани около 50 тона вода, които са намокрили, техническия етаж, сцената и основите в този участък.

През декември 2021 г. е изготвен „Доклад за конструктивно обследване“, във връзка с изготвянето на технически паспорт на сградата. В него са посочени различни дефекти и деформации по нея, като повечето от тях са в тухлените стени и частично в подови плочи. Значителна част от тези дефекти са потвърдени и впоследствие през юни 2023 г.

През 2022 г. е извършен нов геодезичен мониторинг на сградата на операта и на спомагателната сграда до нея (първият геодезичен мониторинг е през 2008 г.). Направено е и ново геотехническо проучване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки