След ЕС и САЩ ограничи използването на опасен инсектицид


След ЕС и САЩ ограничи използването на опасен инсектицид
Снимката е илюстративна
08 Август 2024, Четвъртък


Хлорпирифосът не е силно токсичен за бозайниците, но трови рибите, водните безгръбначни и медоносните пчели

Автор: Десант

В началото на 2020 г. ЕС забрани използването на хлорпирифос – инсектицид, използван за контрол на насекоми вредители на редица култури. Активното вещество присъства в много от използваните в днешно време пестициди.

Препаратите се прилdгат както за третиране на съхранявани зърнени култури и плодове, така и срещу насекоми при лозя, цвекло и ряпа, колорадски бръмбар при картофи, против гъсеници при домати и патладжан, срещу бяла зелева пеперуда при главестото зеле, срещу картофена листна въшка при артишок, прилагат се и срещу различни вредители по пшеница, рапица, синап, ечемик, овес, царевица, памук и други.

Хлорпирифосът не е силно токсичен за бозайниците, но е класифициран като ацетилхолинестеразен инхибитор и невротоксикант. Освен това е дразнещ за кожата. Той е силно токсичен за рибите, водните безгръбначни и медоносните пчели и умерено токсичен за птици, водни растения, водорасли и земни червеи.

Четири години след забраната му в границите на Европейския съюз, американската Агенция по опазване на околната среда (ЕРА) издаде заповед за прекратяване на използването на вякои продукти, произведени на основата на това вещество. 

Под натиска на еколозите, с постановление от август 2021 г. ЕРА отмени разрешените количества хлорпирифос за хранителни продукти и фуражи за животни. Това предизвика недоволство у фермерите, които бяха лишени от важен инструмент за защита на отглежданите от тях растения. 

Но през ноември 2023 г. Апелационният съд на САЩ отмени тази забрана.

На 5 февруари тади година EPA публикува във Федералния регистър уведомление за внесени поправки в Кодекса на федералните правила, с което бяха възстановени и действат и в момента допустимите количества от препарата. 

Сега американската агенция издаде окончателна заповед за прекратяване използването в хранителната и нехранителна индустрия на съдържащите опасния инсектицид продукти «Chlorpyrifos 4 EC». «Equil Chlorpyrifos ULV 1» и «Equil Chlorpyrifos ULV 2». Разпространението, продажбата и използването на съществуващите запаси от тях се разрешава само в съответствие с условията на окончателната заповед.

EPA планира също така да обнародва по-късно тази година правило, с което да отмени допускането на хлорпирифос във всичко, освен в 11 вида препарати, използвани за продоволствени и фуражни култури, посочени в предложеното временно решение на Агенцията от 2020 г. Според разчетите, това може да намали средногодишното количество на прилаганото в САЩ опасно вещество със 70%. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки