СЗО: Маймунската шарка е глобална здравна опасност


СЗО: Маймунската шарка е глобална здравна опасност
Снимката е илюстративна
15 Август 2024, Четвъртък


Летален изход се наблюдава при 10% от заболелите

Автор: Десант

Световната здравна организация (СЗО) обяви нова глобална извънредна ситуация в здравеопазването, заради бързото разпространение на смъртоносна епидемия от Mpox, известна още като маймунска шарка. Повод за притесненията е взривът от заболяването в Конго.

Заразата се предава на хора чрез физически контакт с болен от нея, със замърсени материали или чрез заразени животни.

От началото на годината вирусът е причинил смъртта на поне 517 души в Африка. По данни на  Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (Africa CDC) инфекцията е потвърдена при над 17 хиляди души на Черния континент. Случаи на заболяването са регистрирани в 13 африкански държави.

Маймунската шарка беше обявена за международен здравен риск през 2022 г., когато вирусът получи разпространение и в Европа, САЩ и Канада, макар и чрез по-безобидния си вариант.

Разпространяващият се в момента щам на вируса вече е регистриран в поне пет държави, съобщава „Политико“. Епидемиолозите предупреждават, че той може да причини сериозна инфекция в някои случаи и дори смърт, като летален изход се наблюдава при 10% от заболелите.

СЗО покани във вторник производители на ваксини да представят документация за одобряване на употребата им за спешни нужди при облекчена процедура за разрешаване на използването на препаратите.

Вече е разработен регионален план за превантивни мерки срещу разпространението на заболяването на стойност над 15 милиона долара. 

Имунолозите не изключват възможността за сериозно нарастване на заболеваемостта. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки