Възлагат изготвянето на доклад за ОВОС на инвестиционния проект за изграждането на ГКПП „Струмяни-Берово“


Възлагат изготвянето на доклад за ОВОС на инвестиционния проект за изграждането на ГКПП „Струмяни-Берово“
Изглед от Струмяни. Източник: satellite.somemaps.com
19 Август 2024, Понеделник


Граничният пункт е стара мечта на хората от България и Северна Македония

Автор: Десант

Областна администрация Благоевград организира открита процедура за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) и Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитените зони (ДОСВ) за инвестиционни проекти, свързани с изграждането на ГКПП „Струмяни-Берово“.

На информационна среща в Благоевград по стратегическия проект бе съобщено, че реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония вече е в ход. 

Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро. Очаква се след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт, който е стара мечта на хората от двете държави, броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно.



Сега предстои да бъде оценено въздействието на инвестиционното предложение върху климата,  съгласно Технически насоки за осигуряване на климатичната устойчивост на инфраструктурата през периода 2021—2027 г.

Към ДОВОС ще се изготви и математично моделиране на разпространението на емитираните вредни вещества.  Като част от проектната документация за изграждане на пътния участък е извършено математично моделиране на предишен етап. Бъдещият изпълнител следва да го актуализира и допълни с необходимите данни и анализ за площадката на ГКПП.

 82,6% от прогнозната стойност на поръчката, която е 345 552 лв. без ДДС ще бъдат осигурени с  европейско финансиране по INTERREG VI-A IPA PROGRAMME BULGARIA NORTH MACEDONIA 2021-2027, а 17,4% ще бъдат отпуснати от бюджета на АПИ.

През 2023 г. правителството обяви граничния пункт за национален обект. Същият статут получи и инженерната инфраструктура до него, включително път III-1008 (Кресна – Кулата) Струмяни – Микрево – Раздол – Клепало – граница Македония. Нова даде възможносн за улесняване на процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията и одобряването на подробните устройствени планове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки