Странджанското Бродилово кани на „Есекийска плетеница“


Странджанското Бродилово кани на „Есекийска плетеница“
20 Август 2024, Вторник


Посетителите ще имат възможност да опитат чудните гозби на умелите традиционни кулинари от Ахтопол, Бродилово, Бургас и Синеморец и да се наследят на магията на родния фолклор

Автор: Десант

Странджанското село Бродилово ще е домакин на първия Национален фолклорен фестивал „Есекийска плетеница“. Той ще се проведе на 24 и 25 август в сърцето на мистериозната Странджа планина и Хасекията под мотото „Музикално-фолклорно творчество – традиция и наследство в съвременността“. 

Целта е да се популяризират, съхранят и развият българските фолклорни традиции, както и да се опазят националната идентичност и култура на нашия народ.

Организатори са НЧ „Екзарх Антим I“, Община Царево и кметство село Бродилово. НФФ „Есекийска плетеница“ е вписан в културния календар и на трите държавни институции – читалище, кметство и община.

Странджа е магичната планина, която привлича хората със своите чудеса и вълшебства, сред които са и кулинарнте традиции. Затова и във втория ден на фестивала ще се състои и кулинарният празник „Вкусните гозби на Есекийска Странджа“. 

Посетителите ще имат възможност да опитат чудните гозби на умелите традиционни кулинари от Ахтопол, Бродилово, Бургас и Синеморец.

В свободното време участниците във фестивала ще имат възможност да разгледат забележителностите в община Царево и Бродилово – църква, етнографска сбирка и макет на воденица в селото, Исторически музей в Царево. Те могат да посетят параклиси и аязми в района на селото, както и красивите плажове в района на общината.


В категории: Новини , Кухнята на българите , Фолклор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Гагаузз
20.08.2024 17:05:10
0
0
Eugen Popescu, director al CRSS, la Izvorul Mureșului: situaţia comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi Balcani este în continuare „la fel de dramatică, la fel de gravă”
august 19, 2024
https://rgnpress.ro/2024/08/eugen-popescu-director-al-crss-la-izvorul-muresului-situatia-comunitatilor-romanesti-din-jurul-frontierelor-si-balcani-este-in-continuare-la-fel-de-dramatica-la-fel-de-grava/
Гугъл превод:
Еуген Попеску, директор на ЦРСС, в Изворул Муреșулуи: положението на румънските общности около границите и на Балканите все още е „толкова драматично, толкова сериозно“
Цитат:
„Avem de-a face, în continuare, cu asimilarea, în ritm accentuat, a acestei populaţii româneşti, a acestor milioane de români, trebuie să subliniem. Pentru că readucem în atenţie cifrele: 500.000, deci jumătate de milion de români în Ucraina, aproape 30.000 în Voievodina, în Serbia, 300.000 în Timoc, în Valea Timocului, tot în Serbia, 150.000 de români în Bulgaria, plus jumătate de milion de românofoni rudari, care vorbesc limba română ca limbă maternă, 150.000 în Macedonia de Nord de aromâni şi megleno-români, 300.000 de aromâni în Albania şi aproape două milioane de aromâni în Grecia.
Гугъл превод:
„Освен това имаме работа с асимилацията, с ускорен темп, на това румънско население, на тези милиони румънци, трябва да подчертаем. Защото обръщаме внимание на числата: 500 000, така че половин милион румънци в Украйна, почти 30 000 във Войводина, в Сърбия, 300 000 в Тимок, в долината на Тимок, също в Сърбия, 150 000 румънци в България, плюс 500 000 румъноговорещи цигани (т.н. "рудари" на румънски; коритари, вретенари, копанари, мечкари/урсари на български: всички тези групировки известни под името "влашки цигани" в България), които говорят румънски като майчин език [!!!]
Значи, според тези румънски националисти (дали платени от Русия или не, няма значение) в България имало 150 000 чисти/бели румънци и 500 000 черни румънци, тоест румъноезични цигани!!!
Трябва да се знае че през времето на Втората Световна Война част от румъноезичните цигани които тогава обитаваха в Румъния са били депортирани в Приднестровието, заедно с част от циганоезичните цигани, въпреки възражението им че "ние не сме цигани, ние говорим румънски като роден език, ние сме румънци".
Това го знам от том 9 от "История на румънците" на Румънската Академия, ИСБН 978-973-45-0565-4, но не си спомням точния брой на страницата.
https://www.universenciclopedic.ro/istoria-romanilor-vol-ix
А сега румънските националисти искат да използват от румъноезичните цигани в България за да я дестабилизират (демографски), с цел в бъдеще отново да крадат Южна Добруджа.
Никакво споменаване обаче на румъноезичните цигани които живеят в Сърбия, Босния, Унгария и т.н.
Нито една дума за това че в Румъния също броят на хората принадлежащи на национални малцинства постоянно пада, с изключение на циганите, може би и турците и татарите.
Нито една дума за това че в румънските учебници по "история", одобрени от официална Румъния (тоест: от Министерството на образованието) пише че България притежава Южна Добруджа, "изконна румънска земя, открадната от Бг. през 1940 г." И че Украйна притежава "изконните румънски земи Северна Буковина, Северна Бесарабия, тоест Хотинско, Южна Бесарабия, тоест Буджак, където има и много българи, с градове като Болград, Измаил и т.н., а и други "изконни румънски земи".
тоест в румънските училища се пропагира "говора на омразата".

Гагаузката автономна област в Молдова като прецедент за унгарска автономна област във вероятно-съществуваща в близко бъдеще по-голяма Румъния (получена чрез "обединението" на Молдова с настояща Румъния)

Гагаузия
"[...] е автономен район в състава на Република Молдова, създаден на 23 декември 1994 г. Официалното название на областта е „Териториална административна единица Гагаузия“ (на румънски: Унитате териториалă аутономă Гăгăузиа). Столицата на автономията е Комрат."

В миналото, по-точно през част от времето на румънския социализъм/комунизъм е имало Унгарска Автономна Област.

Унгарска автономна област

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82

Така че, прецедент вече съществува.
Казват обаче че това беше само на хартия, че в действителност е нямало Унгарска Автономна Област.
Не мога да кажа дали наистина е така, обаче самата унгарска политическа партия в Румъния (УДМР - Демократичен съюз на унгарците в Румъния) не иска получаването на териториално-етническа автономия (подобна на ранга на Гагаузия в Молдова), понеже, след това, тази политическа партия нямаше да има причина за съществуване повече, като извоюването на етническо-териториалната автономия е най-важна цел за унгарците в Румъния. Ако нямаше повече унгарска политическа партия, нейните членове, политици с румънско гражданство и унгарски етнически произход няма да получат финансиране от румънски буджет. В Румъния всички политически партии получават щедро финансиране от държавния буджет. Освен това, партиите които са на власт, а УДМР е бил много пъти на власт в миналото, имат възможност да крадат от държавния буджет безнаказано и да изискват от чуждите икономически компании които искат да инвестират в Румъния подкуп в замяна на държавно одобрение на чуждата инвестиция.

Ще бъде много трудно на молдовските власти да отменят автономията на гагаузите (преди обединението/вливането на Молдова в Румъния), понеже това е вече извоювано и отдавна (от 1994 г.) съществуващо право на гагаузкото национално малцинство.
Родният език на болшинството от гагаузите в Молдова обаче повече не е гагаузки, а руски, като те са също и про-руски настроени.

Това вероятно ще бъде използвано от молдовските власти а и от румънските за да създадат при гагаузите чувство за вина и да им сътворят лош имидж, лош образ пред властите на ЕС и НАТО и на Великите Сили на Запада (важните, силни държави на Запада).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки