За 300 години у нас са паднали само 5 метеорита


За 300 години у нас са паднали само 5 метеорита
28 август 2024 г.-, 21,17 ч. В небето над видинското село Воднянци. Снимка: Никол Румянова/Фейсбук
26 Август 2024, Понеделник


Народът нарича болидите огнебесгур, „божа сгур“ или „небесна шлака“

Автор: Десант

Във вечерта на 25 август тази година много българи в западните части на страната не откъснаха поглед от небето, което бе озарено от ярка огнена следа на падащ космически обект. Мнозина предположиха, че е метеорит, но се оказаха отломки от разпаднал се изкуствен спътник. 

Но това е повод да надзърнем назад в миналото, за да си припомним за случаите на паднали на територията на България болиди (така се наричат ярките метеори, който се разпадат на парчета при навлизане в земната атмосфера).

Според публикации в интернет, в последните триста години с български адрес са известни 5 падания на метеорити, като всички отломки са били каменни.

Първият документиран къс от космоса е намерен в Разград, след  като на 25 октомври 1740 г. в района е бил наблюдаван болид. Другият, със спорна дата на падане, се нарича Върба по името на село около Белоградчик. От него са запазени няколко късчета, пазещи се в три музея в други страни.

Най-голям е метеоритът Гумошник, паднал на 28 април 1904 г. в землището на три села близо до Троян в Ловешка област. От него са събрани 6 екземпляра с обща маса над 5,5 т, три от които са в Геологическия музей на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” .

Последният известен български метеорит е Павел, паднал на 28 февр. 1966 г. близо до село Павел, до Свищов.

В Софийския университет се пази и малък къс с тегло 1,5 г от метеорита Коньово, паднал на 26 май 1931 г. в самото село, намиращо се близо до Нова Загора. Той е отбелязан ясно в базата данни за приземили се на Земята метеорити databayou.com, където са маркирани и местата в Сезерозападна България, където са падали болиди. 



В книгата „Ясновидецът“ на Великова случаят в Коньово е описан така: „Изведнъж едно огнено кълбо се спуска от небето, осветява всичко наоколо и с ужасно свистене пада в двора на двайсетина метра от него. Чува се гръм, сетне още един, все едно топ е изгърмял, проглушава ушите му и цялата земя се разтриса. Гъст дим се стели наоколо и го задушава... На другия ден всички се струпват край дупката в двора – около мъжка педя дълбока, а на дъното й – почернял и обгорен камък, колкото яйце на мисирка“.

Коньовският метеорит пада в двора на Панайот Севков около 2-3 часа след полунощ. Парченцето от него попада в метеоритната колекция към Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” чрез геолога Е. Коен. Не е изследван за минерален състав, но се определя най-общо като хондрит. Парчето е съвсем миниатюрно, с размер около сантиметър.

В различните български народни говори метеоритите биват наричани огнебесгур (от „огнена сгур от небето“), „божа сгур“, „небесна шлака“ и др.

В съновниците се пророкува, че ако сънуваш метеорит, ще получиш блага вест. Вярва се, че парченце от космическите пришълци носи щастие и често в древността воините са го носили като амулет за предпазване от беди.

Иначе, що се отнася до сателитите, населяващи космическото пространство в околоземна орбита, те буквално са едва ли не повече от звездите в небето и това се вижда много добре от данните на космически радар AstriaGraph. 


Програмата поддържа база данни с визуализация и проследяване на антропогенни космически обекти (ASO), както и заявките за управление на космическия трафик чрез публично достъпна уеб платформа.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bonth12
28.08.2024 00:24:28
0
0
Добро утро,

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция "МЕРЛИН ФИНАНС" в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. По този начин, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди по каквато и да е причина... Ние сме тук, за да ви помогнем чрез надежден, бърз и много достъпен .

Обикновено начисляваме лихвен процент от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на Ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки