Храстовидният очеболец расте у нас единствено в Западните Родопи


Храстовидният очеболец расте у нас единствено в Западните Родопи
28 Август 2024, Сряда


Растението е включено в Червената книга и се среща на съвсем ограничена площ в местност Беглика

Автор: Десант

В стабилно състояние са местообитанията на храстовиден очиболец, информират от Южноцентрално държавно предприятие-Смолян, на чиято територия е разпространено рядкото растение. В България то расте единствено на съвсем ограничена площ в местност Беглика в Западните Родопи.

Основното находище е едно и се състои се от два големи масива, които отстоят на около 500 м един от друг. Те се намират съответно в „Раково дере“ и в подножието на Малък Мечи връх. Популацията на вида попада изцяло в границите на защитена зона BG0001030 "Родопи–Западни" (за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна) и на защитена зона BG0002063 "Западни Родопи" (за опазване на дивите птици) от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България.

Храстовидният очиболец е растителен вид от семейство Розови (Rosaceae), включен в Приложениe № 3 от Закона за биологичното разнообразие и в Червения списък на растенията в България с категория „Уязвим“.



Видът е глациален реликт. Реликт или реликтов вид е вид или друг таксон организми, чиито произход е по-стар от преобладаващата част на дадено растително или животинско съобщество. Те са се съхранили от минали етапи на палеогеографското развитие.

Кватернерните реликти са известни и като глациални, периглациални или ледникови, защото са разпространени във високите части на планините. Част от тях са растения, които по време на последните заледявания в Северна и Централна Европа мигрират на юг в планините на Балканския полуостров, превърнали се в техни убежища.

Храстовидният очиболец е нисък изправен храст, висок 20–80 cм, с многобройни разклонения, покрити с кафяво-червена или сива кора. Листата сa рехаво влакнести, нечифтоперести, с 5–7 продълговати листчета, с дълги дръжки, с яйцевидни прилистници. Отгоре са тъмнозелени, отдолу са светлозелени. Цветовете са жълти, до 30 мм в диаметър, разположени са на дълги дръжки поединично или в рехави щитовидни съцветия по върховете на клонките. Те са със застъпващи се венчелистчета в най-различни нюанси на жълтото и размери-от множество дребни цветчета до единични цветове по 2,5 – 3 см, при някои културни сортове до 5 см.

При културните сортове се наблюдават други цветове – оранжеви, червени, розови, дори бели. Плодът е кафяво орехче. Цъфти от началото на юни до септември, плодоноси август-ноември. В България достига височина до 1 м и цъфти от май до септември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки