В Черни Вит, родно място на единственото плесенно сирене на Балканите, предстои Празник на домашните сирена


В Черни Вит, родно място на единственото плесенно сирене на Балканите, предстои Празник на домашните сирена
10 Септември 2024, Вторник


Тетевенското село ще е домакин на интересни демонстрации, презентации, дегустации и среща с интересни хора.

Автор: Десант

На 21 септември в тетевенското село Черни Вит ще се състои Празник на домашните сирена. В населеното място, което е домакин на събитието, се произвежда единствено в района разновидност на бялото саламурено сирене. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото плесенно сирене на Балканите.

На Празника ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино. Ще има демонстрации, презентации, дегустации и среща с интересни хора.

Организатори са Община Тетевен и кметство Черни Вит.

Особено ценно е представянето на научни изследвания на традиционни продукти и иновативни подходи.

През 2024 г. на Празникът се очакват нови инициативи, нови демонстрации, дегустации и срещи с традиционната кухня, които организаторите се опитват да съхранят.



Историята на зеленото сирене от Черни Вит е тясно свързана с бита на местните хора от времето, когато в Стара планина се отглеждат хиляди овце. В летните кошари, разположени по високопланинските пасища, овчарите правят сирене и го съхраняват в дървени качета. Постепенно саламурата от сиренето се отцежда през порите на дървото и парчетата остават на сухо.

В края на лятото овчарите свалят сиренето в селото и го складират в изби при постоянна влага и температура от около 10 – 12º С. При отварянето на качето, от контакта с влажния и хладен въздух, сиренето започва да се покрива със синьо-зелена плесен.

Поради липсата на традиции, местните жители дълго време смятат мухлясалото сирене за развалено и некачествено. То започва да изчезва през 70-те години на ХХ век, когато местните производители заместват дървените съдове с пластмасови бидони.

То е преоткрито едва през 2007 г. от италиански специалисти от международната организация „Slow Food“ и оттогава редовно се представя на световното изложение на сирена в италианския град Бра, където получава висока оценка за своята уникалност и качество.

Любопитно е да се отбележи, че във всепризнатите производителки на изтънчени сирена -  Швейцария, Италия и Франция, голяма част от млечните продукти са изкуствено заразени с гъби. Докато в черновитското сирене благородната плесен се самозаражда в дървените съдове, където се то се съхранява.


В категории: Традиции , Добри Вести , Кухнята на българите

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bonth12
12.09.2024 11:35:05
0
0
добро утро

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки