Вече сто години боровата процесионка масово напада дърветата у нас


Вече сто години боровата процесионка масово напада дърветата у нас
Снимката е илюстративна
12 Септември 2024, Четвъртък


Първото голямо нападение на вредителя е в Родопите, но единичен екземпляр е забелязан през 1906 г. в района на София

Автор: инж. Емил Комитов

Първото масово нападение от борова процесионка у нас, отразено в литературата, е регистрирано през 1924 г. в Централни Родопи, в землището на с. Хвойна, Смолянско. За това съдим от публикацията  на М. Русков от 1929-1930г. - „Принос към изучаването на биологията и екологията на боровата процесионка (Thaumetopoea pityоcampa Schiff.) у нас“.

Боровата процесионка си остава стопански значим вредител в целия си ареал, обхващащ средиземноморския район. През последните десетилетия се наблюдава значително разширение на зоната й на разпространение на север и към по-големи надморски височини и географски ширини.

У нас е установена за първи път през 1906 г., когато Дреновски хваща на светлина на лампа един мъжки екземпляр в района на София. В България също е установена експанзия на вредителя, който постоянно се настанява в нови местообитания.

На българска територия се срещат две фенологични форми на T. pityocampa: типична средиземноморска (зимна) и ранно развиваща се (лятна).

За 2024 г. на територията на Южноцентрално държавно предприятие с центрава в Смолян е предвидено въздушно пръскане на обща площ от 10 200 дка  в следните териториални подления: ДГС Академик Николай Хайтов, ДГС Асеновград,  ДГС Ардино, ДГС Кирково, ДГС Момчилград, ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Пазарджик, ДЛС Женда и ДЛС Кормисош.

За уточняване на площите за авиоборба срещу борова процесионка през август м Смолянско е извършиено контролно лесопатологично обследване на терена, извършено съвместно от представители на РДГ Кърджали, РДГ Пловдив, РДГ Смолян, Южноцентрално държавно предприятие, Лесозащитна станция-Пловдив и на териториалните поделения. 

В периода от 7 до 15 септември се извършва въздушно пръскане в района на ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Асеновград, ДЛС Кормисош, ДЛС Женда, ДГС Ардино, ДГС Момчилград и ДГС Кирково. При благоприятни метеорологични условия на 18-19.09.2024г.  ще се проведе и в ДГС Пазарджик и ДГС Академик Николай Хайтов.

Източник: Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП)

Бележка на редакцията: Публикацията е със съкращения. Заглавието е на „Десант" 




В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки