В Горна Оряховица ще бъде поставено началото на Фестивал на Горнооряховското гърне, превърнало се в легенда


В Горна Оряховица ще бъде поставено началото на Фестивал на Горнооряховското гърне, превърнало се в легенда
Снимка: Regnews.net
19 Септември 2024, Четвъртък


То се приготвя в региона още от възрожденската епоха

Автор: Десант

На 4 октомври в Горна Оряховица ще бъде поставено началото на нов фестивал, прославящ бита и кулинарните традиции на региона – Фестивал на Горнооряховското гърне. Той ще продължи до 6 октомври и цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили.

Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града.

Традиционно се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто.

Както пояснява Елена Велкова от Regnews.net: „На Архангеловден са прибирали стадата и са ги карали към кланицата. Това е празникът на касапи и другите занаяти, свързани с колбасарството. А прочутото горнооряховско гърне е манджа на колачите. Хубавото месо се продавало, а за себе си те оставяли жилите. Слагали ги в глинени съдове с вино и ги мятали в пещите за хляб за 8-9 часа“.

Първото издание на празника ще бъде 3-дневно, а събитията, които са предвидени ще се състоят в пространството около летния театър в Горна Оряховица.

През трите фестивални дена ще бъдат приготвяни ястия от шеф готвачите Велизар Игнатов, Станимир Радичев, Царина Цанева и Ивайло Иванов.

А в предиобедните часове на 6 октомври (неделя), посетителите ще могат да опитат и ястия от горнооряховско, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в общината – НЧ „Градина – 1894”, с. Върбица, НЧ „Звезда-1905”, с. Правда, НЧ „Иван Вазов-1893”, с. Първомайци, НЧ „Съгласие – 1905”, с. Писарево.

В първото си издание фестивалът ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Различни битови кътове и занаятчийски работилници ще привличат с автентичните си произведения.

Гост-изпълнителите Райна, Емилия и формация „Големи Родопски гайди“ с ръководител Стефан Янев ще обогатят фолклорната програма с народни песни и мелодии.

В рамките на Фестивала на Горнооряховското гърне се организира и „Разходка в миналото“ – ревю на традиционни български носии.

„Хоротропанка около гърнето“ пък ще се извие още в първата вечер на четвърти октомври.

Фестивалната програма ще завърши на 6 октомври с Концерт на Петя Панева.


В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки