В пещерското село Радилово от незапомнени времена приготвят с мълчана вода „Ястието на Бендида“ – кешкек


В пещерското село Радилово от незапомнени времена приготвят с мълчана вода „Ястието на Бендида“ – кешкек
19 Септември 2024, Четвъртък


Вижте как ще посрещнат там празника, посветен на това блюдо, и как се приготвя то в този край

Автор: Десант

На 22 септември в пещерското село Радилово ще се проведе традиционният Национален фестивал на кешкека и народните умения.

Посетителите могат да дегустират заедно с участниците и организаторите рецептата на богинята Бендида – Радиловския кешкек.

Празникът ще е наситен с много легенди, обичаи и фолклор. Ще има надиграване с народни хора, уроци по народни и модерни танци и различни творчески и традиционни работилници.

Малчуганите пък ще могат да се забавляват с играта „Бабо, какво е това?“.

Ще има и изложби и базари на традиционни храни, земеделски продукти и художествени занаяти. 

Кешкекът е традиционно обредно арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран, където се поднася по време на сватби, религиозни празници и погребения.

В някои селища в Родопите се използва овче месо. Радиловският пък е напълно постен. Никой не може да каже кога са започнали да го правят в пещерското село, но се смята, той се е приготвял още по времето на древното тракийско племе беси, а когато по тези земи дошли славяните, те продължили традицията.

Популярна е легендата за кешкека, която разказва, че местните хора живеели в мир и разбирателство. Но настъпили години, в които жените не можели да зачеват. Времето вървяло и ако се случило някоя жена да забременее – помятала или раждала мъртво дете. Тракийките ронели сълзи и отправяли горещи молитви към богинята на плодородието Бендида, но тя сякаш оставала глуха за тях. Когато в селото останали само няколко жени в детеродна възраст, една от тях сънувала чуден сън.

Тя срещнала в гората красива млада жена, която се представила като богинята Бендида. „Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала, „но когато децата се родят ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“.

Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Местните жени изпълнили заръката на богинята и тя сбъднала обещанието си. Оттогава забъркването на божествената каша кешкек се превърнало в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за приготвянето й се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се раздава на всички.

Ето каква е тя:

Продукти

Половин килограм жито, 150 г масло, 1,5 литра вода (мълчана), една кафена лъжица сол.

За поръсване:

захар, сирене

Начин на приготвяне

Във водата се слага щипка сол и се оставя да заври. Добавя се житото, измито девет пъти, и се вари, докато стане на каша. Трябва да бърка непрекъснато, докато не остане нито едно несварено добре зърно. Когато е готово, се сваля от огъня, а в друг съд се препържва маслото. То се добавя в кашата, като тя се разбърква, докато го поеме напълно.

Кешкекът се поднася поръсен със захар или сирене.

От къде да се вземе мълчана вода

Мълчаната вода се налива рано сутрин от горски извор. Нарича се мълчана, защото по пътя до него и на връщане жената, която я носи, не трябва да отронва и дума. Дори и да срещне познат, не бива да го поздравява. Заради това според легендата, жените ходели за вода нощем, за да не ги среща никой.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки