Организират доброволческа акция за почистване бреговете на река Искър и обновяване на местата за отдих


Организират доброволческа акция за почистване бреговете на река Искър и обновяване на местата за отдих
24 Септември 2024, Вторник


Вижте къде е сборният пункт и как да се включите в инициативата

Автор: Десант

Сдружение „Искър-София“ организира акция за облагородяване на част от река Искър. Събитието, инициирано от Diageo и Авенди, ще се проведе на 28 септември (събота) от 10.30 ч., със сборен пункт в село Герман, до София. Дейностите ще се фокусират върху почистване бреговете на реката, обновяване на местата за отдих – поставяне на нови съоръжения и подновяване облика на съществуващите.  

Река Искър, най-дългата река, която тече изцяло в границите на България, е жизненоважен природен ресурс, който поддържа разнообразни екосистеми и осигурява вода на множество общности. Въпреки това, части от реката са пострадали от замърсяване и липса на грижи.

Сдружение „Искър-София“ е независима, неправителствена организация, която се е посветила на опазването и устойчивото развитие на басейна на река Искър от езерото Панчарево до Цариградско шосе и не само се грижи за редовното почистване на реката и нейното зарибяване с пъстърва, но е посветена и на обучението на деца в опазването и защитаването на речната територия.

Глобалната компания Diageo и Авенди допълнително ще дарят и средства за по-нататъшното поддържане и облагородяване на района.

„За нас е от изключително значение да запазим и подобрим състоянието на река Искър, която е неразделна част от нашето природно и културно наследство“, коментира Георги Мутавджийски от Сдружение „Искър-София“.

Търсят се доброволци за освежаване на района. Планираните дейности по време на събитието на 28 септември (събота) включват почистване на отпадъци по брега на реката, боядисване на налични съоръжения и изграждане на нови пейки за подобряване на пространствата за почивка, както за местните жители, така и за всички посетители.

Сборен пункт: Доброволците, желаещи да се включат ще получат всички необходими материали и инструменти след кратък инструктаж от организаторите. Сборният пункт е в 10.30 ч., в с. Герман. Вижте локацията ТУК

„За нас е важно всички участници да се чувстват добре и да се наслаждават на приятна и приветлива атмосфера. Насърчаваме ги да доведат приятели, за да допринесат за тази смислена кауза и да изживеят един ден, изпълнен с общностен дух. Компанията ни има дългосрочна ангажираност към опазването на природата и устойчивото развитие чрез редица глобални зелени инициативи. Нашите усилия включват намаляване на въглеродните емисии, опазване на водните ресурси и намаляване на отпадъците.

Чрез такива локални проекти, като този в България, ние продължаваме да правим реална промяна на местно и глобално ниво, затова през целия септември Johnnie Walker ще дари 2 лв. от стойността на всяка продадена бутилка в подкрепа на усилията на Сдружение „Искър-София“ за почистване на поречието на река Искър“, уточнява Гергели Абрахам, директор корпоративни комуникации на Diageo за Източна Европа.

Повече информация как можете да се включите в тази екологична инициатива може да видите ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки