Смилянски кочан и Пелевунска трахана ще приготвят пред НДК


Смилянски кочан и Пелевунска трахана ще приготвят пред НДК
24 Септември 2024, Вторник


Традиционната родопска гозба включва две прости и позабравени български храни

Автор: Десант

Смилянски кочан и Пелевунска трахана ще приготвят в парка пред НДК в столицата по време на Фермерския  фестивал на ХРАНКООП „Улица ХМЕЛ“. Това ще стане на 29 септември от 12 ч. 

„Отдавна ни се иска да направим една вкусна и традиционна родопска гозба, която включва две прости и позабравени български храни – родопски кочан, кореноплодно растение подобно на алабаша, и трахана, която е квасен продукт, популярен в Родопите и не само“ - обясняват организаторите.

Ястието ще забърка Теменужка Матева, един от пазителите на траханата в България. Траханата е произведена в нейната Работилница в ивайловградското село Пелевун, а родопският кочан за гозбата е предоставен от смолянското село Смилян, популярно в страната като столица на Смилянския фасул.

Майсторката Теменужка Матева продължава да преследва най-важната си цел – да върне траханата на българската трапеза, да запали все повече от днешните домакини да си я приготвят и да я предлагат на семействата си.


В категории: Новини , Кухнята на българите

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Предложение быстрого кредита
25.09.2024 00:02:20
0
0
Предложение быстрого кредита

Вам нужен кредит для оплаты счетов? Или для вашего бизнеса, если это так, отправьте электронное письмо: (cristydavis533@gmail.com) заполните эту информацию, чтобы внести ваше имя в нашу базу данных.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки