Рекорден брой водни инциденти това лято отчита УМБАЛ-Бургас


Рекорден брой водни инциденти това лято отчита УМБАЛ-Бургас
27 Септември 2024, Петък


48 смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина в най-голямата болница в Югоизточна България

Автор: Десант

Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина.

Това е с десет души повече, отколкото през лятото на 2023 г. и предишни години. Ако данните се разделят на броя дните в активния сезон - юли и август, това означава по един загубен човешки живот на ден. Почти толкова са и случаите на пациенти, спасени след удавяне и преминали през Спешно отделение.

Статистиката отчита почти равен брой инциденти с българи и чужденци. За съжаление както сред загиналите, така и сред спасените има малки деца, оставени без надзор край хотелски басейни и на плажа.

УМБАЛ Бургас отчита изключително натоварен летен сезон. От 1 юни до 15 септември 2024 г. през най-голямата болница в Югоизточна България са преминали 14 880 пациенти, или средно 150 души на ден. 700 от тях са чужденци. 90% от пациентите са приети по спешност и са насочени към здравното заведение като единственото място, където може да бъде оказана денонощна медицинска помощ и има едновременно наличие на медицински специалисти от над 30 специалности.

Само тук работят и отделения, с които не разполага нито едно лечебно заведение в региона - мултипрофилно спешно отделение, ревматология, ендокринология, инфекциозно отделение, отделение по нефрология, по вътрешни болести с хематологичен профил, отделение по кожни и венерически болести.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Румънски езиковед
27.09.2024 17:06:43
0
0
Чрез "Европейска харта за регионалните или малцинствените езици" Унгария признава 2 румънски езика: обикновен литературен/стандартен румънски (Romanian) и бояшки/баяшки (Boyash). Бояшки е същото както признатия от Хърватия бояшо-румънски обаче без хърватизми а с унгаризми, тоест архаичен румънски с унгаризми.

Languages covered
https://rm.coe.int/november-2022-revised-table-languages-covered-english-/1680a8fef4

Румъния няма проблем с това, за разлика от казус с Украйна която беше признала молдовски език като отделен от румънския.
След дълготраен натиск от страна на Румъния понастоящем Украйна повече не признава молдовски език, а нито молдовците като етнически елемент, въпреки че има доста хора които са нейни граждани и жители които се декларират за етнически молдовци!!!
Защо няма Румъния проблем с Унгария?
Понеже няма териториални претенции към Унгария.
Напротив, Унгария има териториални претенции към Румъния (Седмиградско/Трансилвания и други земи); не знам колко официални са те обаче обикновените унгарци определено искат част от Румъния да стане унгарска територия. Може би и при тях има учебници по история в които пише нещо от рода: "Румъния е откраднала Трансилвания от нас". Това би означало поне полу-официални претенции.
Но да се върнем на Румъния.
Румъния няма повече териториални претенции към Унгария.
Старата представа за идеалната Велика Румъния от края на 19. век и началото на 20. век включваше и днешната унгарска територия, разположена източно от р. Тиса до днешната румъно-унгарска граница.
Тази представа присъстваше в стиховорението "Doina"/"Дойна" на най-великия румънски стихотворец Михай Еминеску където първите стихове бяха:
https://miscarea.net/doina-varianta.htm
"De la Nistru pan'la Tisa
Tot romanul plansu-mi-s-a"
=От Днестър до Тиса//всичките румънци са оплаквали пред мене
В наше време обаче идеалната Румъния е онази Велика Румъния която е съществувала от 1920 д0 1940 г, в рамките на която не е влизало нищо от днешната унгарска територия. Това включваше обаче Южна Добруджа и няколко парчета земя от днешна Украйна.
Това е причината за натиска на Румъния върху Украйна и опитите на Румъния да притисне България да признае национални малцинства (включително и особено румънското), въпреки че във Франция и Гърция същто така държавната филозофия е че няма национални малцинства на нейните територии.

Да, има доста баяши в Унгария (няколко десетини хиляди хора) обаче в сравнение с етническите унгарци които са няколко милиона те са нищо. Не могат да направят демографски проблеми за Унгария от които Румъния да се възползва. Може би в далечното бъдеще, поне 100 години от днес броя на бояшите ще достигне онзи на етническите унгарци обаче това не е много окуражавщо за румънците.
Освен това, както вече споменато Румъния няма повече териториални претенции към Унгария.

По-долу има пример от текст на "бояшки език": molitva "Отче наш" изписана с хърватски правопис:

https://www.wordproject.org/bibles/resources/our_father/g/Tat%C4%83%20nostru%20_%20Baja%C5%A1i%20(Gipsy).html

Tata nostru, se jesci pa nour!
Numilje tov sa svancasci!
Vina am cara ata!
Fija voje ata kum pa nour asa sa pa pamnt!
Pita nostra danju astas,
sa jarta nji daturjilje nostri kum
sa noj jartanj daturasilor anostri,
sa nu nji ansirka ku njimik,
Numa skoci nji dam rou!

Това е облика на стандартен румънски:

Tatal nostru ce esti in cer
Sfinteasca-se numele tau
Vina imparatia ta
Fie voia ta in cer ca si pe pamant
Paine noastra da-ne-o astazi
si iarta datoriile noastre
cum si noi iertam datornicilor nostri
Si nu ne incerca cu nimic
Numai scoate-ne din rau
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки