В Нова Черна ще се проведе дванадесетият Фестивал „Мамалига“


В Нова Черна ще се проведе дванадесетият Фестивал „Мамалига“
01 Октомври 2024, Вторник


Посетителите ще имат възможност да опитат над 50 вида качамак, приготвен от различни майстори от региона, България и Румъния

Автор: Десант

На 5 октомври за дванадесети път в тутраканското село Нова Черна ще се проведе Фестивалът „Мамалига”. Официалното откриване ще е от 10 ч. на площада пред читалището.

Целта е да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията, да стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри, рецепти и други характерни за населените места от различните фолклорни области.

По време на празника посетителите ще имат възможност да опитат над 50 вида мамалига, забъркана от различни майстори от региона, България и Румъния. Акцент на кулинарното шоу ще бъдат майстор готвачите Симона и Димитър от телевизионното предаване Hell’s Kitchen, Сезон 6, които ще приготвят Родопски качамак.

В конкурсната част ще се включат професионалисти кулинари и любители, които ще забъркват на живо мамалигата в автентичен съд и на огнище с триножник. Те ще го бъркат с дървена лъжица и ще трябва да го поднесат както са го консумирали нашите деди.

Критериите за оценка включват техниката на приготвяне, вкусовите качества и етновизията на целия процес от приготвянето до поднасянето.

Във фестивала ще има и конкурс за надиграване, в който ще се включат детски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци и хора.

Извън конкурсната част на проявата ще вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и формации от страната и чужбина.



Традиционното за Румъния ястие от царевично брашно е запазено в бита на новочерненци, тъй като техните родове преди години са живели в северната ни съседка.

По време на първия фестивал майстор от румънското село Кирнодж приготви мамалига или качамак, както го наричат в по-южните краища на България, по старинна рецепта от 1750 г. Той се вари с прясно мляко, след това се правят топки, слага се сирене и след това топките се пекат на скара.

Жените от Нова Черна пък приготвят мамалигата на фурна. Тя се прави гъста и се реже с конец. Сервира се с кисело мляко, със сирене, с маджун, с пръжки от месо.

Преплитането на традициите на българи и румънци се крие в историята. По силата на Крайовската спогодба от 1940 г., която налага Румъния да върне на България Южна Добруджа, е станал обмен на населението. Така хората от румънското село Черна се преселват в българското Турксмил, което преименуват в Нова Черна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки