Във Виена откриха най-големия в света завод за 3D печат на хранителни продукти


Във Виена откриха най-големия в света завод за 3D печат на хранителни продукти
Снимка: Revo Foods
03 Октомври 2024, Четвъртък


Произведено от нея филе от сьомга вече е в продажба 

Автор: Десант

Австрийски стартъп в сферата на хранителните технологии Revo Foods откри в австрийската столица най-големия в света завод за 3D печат на хранителни продукти.

TASTE FACTORY ще идползва технологията 3D Structuring на компанията Revo Foods. Предприятие то ще произвежда до 60 тона продукция на месец на пълна мощност.

3D-структурирането предполага обединяването на два различни материала, като мазнини и белтъчини, в нови сложни форми. По думите на инвеститорите, това позволява да се произвеждат „сочни и нежни продукти  с нови текстури, като например филе на растителна основа или стек, растителни заместители на филе от сьомга на основата на микопротеин (терминът „микопротеин“ се отнася до богата на протеини храна, направена от биомаса от нишковидни гъби, която може да се консумира като алтернатива на месото, б.р.).

За разлика от много други промишлени методи на производство, които включват високи температури и налягане, технологията Revo Foods използва по-меки условия, казват нейните създатели. А това помагало да се запазят микроелементите в натуралната суровина, каквато е микопротеинът. 

Технологията осигурява също така повишена гъвкавост за мултиплициране на продукта, тъй като сложните процеси могат да бъдат автоматизирани. В резултат на това, редица хранителни продукти може да бъдат произведени с използването на едно и също оборудване, без да се налагат значителни изменения. 

Компанията се фокусира върху мицела на гъбите, тъй като той е богат на хранителни вещества, а неговата консистенция изисква минимална обработка. Този ингридиент също така изисква много малко ресурси и расте изключително бързо – неговата маса може да се удвои само за няколко часа. 

„Вече работим над следващата итонация с микопротеин, което става много забавно с използването на технологията 3D Structuring, доколкото тя предполага възможности за разработването на продукта в точно съответствие с предпочитанията на потребителите. Иска ни се да се съсредоточим върху вкуса и храненето, но също и върху това, което остава уникални кулинарни впечатления – получаването на точната текстура и автентичен вкус“ – посочва Николо Галици, ръководител на отдела за хранителни технологии в Revo Foods.

Според изявленията на компанията „отпечатаната“ сьомга е богата на протеини, омега-3 и фибри, а  също и на витамините B6, B9 и B12. Тя е пусната в продажба на 3 октомври в над 500 точки на REWE в Австрия. Тя ще е достъпна за европейските потребители в интернет магазина на Revo Foods.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки