Водещи вулканолози и антарктици представят в Шумен „История за огън и лед“


Водещи вулканолози и антарктици представят в Шумен „История за огън и лед“
09 Октомври 2024, Сряда


Как вулканите и ледените шапки показват бъдещето на Земята

Автор: Десант

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ е сред организаторите на публичната лекция на тема: „История за огън и лед: как вулканите и ледените шапки показват бъдещето на Земята“. Събитието  ще се проведе на 11 октомври 2024 г. от 18:30 часа в „Младежки дом Шумен“.

Лектори  ще бъдат проф. Салваторе Каффо, главен вулканолог на природен резерват „Парк Етна“ (Италия) и  Джовани Лаудани – директор и на резервата. От българска страна по темата ще говори флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – капитан на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий”, обслужвал българските мисии в Антарктида, както и най-известният български полярен изследовател – проф. Христо Пимпирев.

Ще бъде представен натрупаният опит и предизвикателствата в покоряването на частите на планетата, които могат да ни дадат ценна информация за влиянието на климатичните промени и тяхното отражение върху живота на Земята, екологията и туризма в глобален и локален аспект.

Във фокуса на събитието ще бъдат теми, свързани с натрупаното знание и опит в екстремните зони със сурови условия за пребиваване и оцеляване, където измененията на климата имат осезаеми проявления със значение за развитието на науката и прогнозата за бъдещето на нашата планета.

Ще бъдат разгледани и  предизвикателствата пред туризма и начините за адаптиране на туристическия сектор към новите условия, което е важна част от икономическия профил и потенциала за развитието на Шумен и региона.

Срещата е открита за всички граждани, представители на академична общност, на местното самоуправление, общинските туристически предприятия, представители на туристическия бизнес, студенти и ученици, журналисти и др.

Събитието се организира съвместно с Природен парк „Шуменско плато“, Регионален исторически музей – Шумен, Регионална Библиотека „Стилиян Чилингиров“, сдружение „Обединени за Шумен“, Фондация „Подобри“, Младежки дом, Шуменски университет , телевизия Шумен, както и от д-р Владимир Йолов, председателят на общинската комисия „Европейски проекти, международно сътрудничество и взаимодействие с неправителствени организации“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки