Бивш детски лагер край Земен ще се превърне в паркова зона за отдих и спорт със детски площадки и спортни игрища


Бивш детски лагер край Земен ще се превърне в паркова зона за отдих и спорт със детски площадки и спортни игрища
Снимка: ДА-Перник
15 Октомври 2024, Вторник


Построената от женско християнско дружество почивна станция „Орлово гнездо“ е превърната след 1944 г. в Окръжен пионерски лагер „Ленко”

Автор: Дина Харизанова

Със свое решение Министерският съвет прехвърля терен, частна държавна собственост в местността Орлово гнездо на Община Земен. Неурегулираният поземлен имот е с площ 21 000 кв. м и е отреден за „Пионерски лагер“, заедно със сградите в него.

Сега той ще бъде използван за изграждане на паркови зони за отдих и спорт, детски площадки и спортни игрища, както и за осъществяване на социални, спортни и културни мероприятия със свободен достъп.

Сградите бившият детски лагер в Земен са извадени от активите на „Ученически отдих и спорт” още през 2019 г. Те са построени през 1990 г., а почивната база не функционира от десетилетия.



Историята на това място е интересна. По данни на Държавен архив - Перник, преди това тук е съществувала Земенската колония „Орлово гнездо“. 

„С прекрасната си природа и гостоприемността на местните жители, Земен се оформя като един от първите планински курорти на България. След Първата световна война селцето се превръща в популярно летовище. Години наред към него проявяват интерес държавни и обществени организации, много хора, между които и редица наши видни писатели публицисти и общественици, като Иван Вазов, Пенчо Славейков, Мара Белчева и др.

След 1922 г. се използва за колония на женското християнско дружество. По-късно дружеството построява почивната станция „Орлово гнездо“, която след 1944 г. е превърната в Окръжен пионерски лагер „Ленко” - поясняват от пернишкия архив.

Съгласно решението на правителството, ако в срок до пет години предвидените дейности за обособяването на парка не бъдат реализирани, общината ще трябва да прехвърли имота обратно на държавата.

На областния управител на Перник е възложено да разработи механизъм за контрол, чрез който да осъществява периодични проверки за изпълнение на условията, при които теренът със сградите се дават в собственост на Общината, се уточнява още в правителственото решение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки