В навечерието на празника на Сливен – Димитровден, ценни дарения обогатиха фонда на регионалната библиотека


В навечерието на празника на Сливен – Димитровден, ценни дарения обогатиха фонда на регионалната библиотека
23 Октомври 2024, Сряда


Сред дарените книги са юбилейното издание на „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон и „История на България“ за деца и юноши с автор проф.Пламен Павлов

Автор: Десант

В навечерието на празника на Сливен – Димитровден, в сливенската Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ постъпиха няколко ценни дарения от книги и албуми.

Над 40 книги на съвременни български и чужди автори и издания по популярна психология, излезли от печат през 2023 и 2024 г., дариха областният управител Чавдар Божурски и неговата съпруга Юлия Божурска – член на Обществения съвет на институцията. Това е поредно тяхно дарение, което заслужава благодарност и адмирации.

Писателят Васил Славов, син на именития сливенец Атанас Славов, подари на библиотеката по няколко екземпляра от най-новите си книги: стихосбирките „Ахав“, „Ням“, „Следверие“ и автобиографичния си роман „Строфи на кръвта“, както и излезлия само преди дни роман „Американски триптих“ на неговата съпруга Людмила Калоянова.

При гостуването си в Сливен, по повод откриване на авторската изложба портрети „Бележити възрожденци от Сливенския край“, художникът Петър Станимиров подари на библиотеката две уникални издания с негови илюстрации: „61 портрета“ – албум с портрети на популярни световноизвестни писатели, музиканти, художници и др. творци рисувани от него за различни български и чужди издания и книгата „Героична България“, в която са включени портрети на 70 значими личности от българската история.

В навечерието на празника на Сливен дарение направи и бившата зам.-областна управителка на Сливенска област – Димитринка Петкова, която подари на културната институция юбилейното издание на „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон, отпечатано по повод 200 г. от излизането му, както и „История на България“ – ценно енциклопедично издание за деца и юноши с автор проф.Пламен Павлов.

Дареното издание на „Рибния буквар“ се отличава с това, че паралелно до оригиналните текстове на д-р Петър Берон е добавен и осъвремененият текст на проф. д-р Лилия Илиева, така че читателят може да проследи и сравни ред по ред написаното. Книгата предлага и множество бележки под линия. 

Всички издания ще бъдат на разположение на читателите в залите за свободен достъп, в отдел „Краезнание“ и в читалните на библиотеката.

Източник: Звънар


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки