Изложба в Русе разглежда календара като поле на конфликт


Изложба в Русе разглежда календара като поле на конфликт
Снимка: РИМ-Русе
25 Октомври 2024, Петък


Механизмите за утвърждаване на почит към княза/ царя и неговото семейство са пораждали конкуренция с отбелязването на Априлското въстание или празника на Ботев

Автор: Десант

„Празници съперници“ се нарича изложбата на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, която ще бъде открита във вторник, 29 октомври, от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе.

Експозицията представя няколко сюжета, обвързани с монархическата институция, които създават колизии в обществото.

„Настоящата изложба разглежда календара като поле на конфликт. Празниците си съперничат, борят се за престиж и си оспорват значими дати. И това е напълно естествено, защото празниците въплъщават идеологиите на честващите ги групи. А групите в обществото обикновено спорят и тези несъгласия нерядко се отразяват в празничния календар.“, обяснява авторът на изложбата гл. ас. д-р Григор Григоров.

Подзаглавието на експозицията е „Епизоди от историята на празничния календар на монархическа България (1879 – 1944 г.)“. То подсказва за механизмите за утвърждаване на почит към княза/ царя и неговото семейство, чиито празници влизат в съперничество с исторически дати и национални герои. Това поражда конкуренция между Деня на избора на княз Александър и Априлското въстание или именния ден на княз Фердинанд и празника на Ботев.

Автор на изложбата е гл. ас. д-р Григор Хар. Григоров, а куратори са д-р Лина Гергова и д-р Светла Казаларска. Изследователският екип от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН работи няколко години по проекта „Гражданският празничен календар в България: национални и локални измерения“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки