ЕК одобри план за преструктуриране на „Български пощи"


ЕК одобри план за преструктуриране на „Български пощи"
03 Юли 2024, Сряда


Дружеството ще получи спешна финансова подкрепа

Автор: Десант

Европейската комисия одобри Плана за преструктуриране на „Български пощи“ ЕАД. Подготовката на документа и неговото одобрение от ЕК бе условие, за да може пощенският оператор да получи спешна финансова подкрепа в размер на 50 млн. лева.

„Одобрението е оценка за работата на съвместния екип на Министерството на транспорта и съобщенията и „Български пощи“, който в продължение на година работи в постоянна комуникация с Европейската комисия“, коментира министър Георги Гвоздейков. По думите му най-важните стъпки сега са дружеството да започне преструктуриране и спиране на неефективните дейности, за да се постигне дългосрочното му оздравяване.

С одобряването на Плана сумата, която държавата предостави като заем на Български пощи, ще се преобразува в собствен капитал. По този начин те ще излязат от досегашния си статут на предприятие в затруднено положение. След спазване на установените законови процедури в областта на държавните помощи, дружеството ще има възможност да получава в пълен размер компенсацията от държавния бюджет за универсалната пощенска услуга и за изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Това е първият план за оздравяване на дружество в съобщителния сектор, който Европейската комисия разглежда. Той ще се изпълнява за период от 3 години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки