Граничният събор „Кадъ Боаз” е най-голямото трансгранично събитие в Европа


Граничният събор „Кадъ Боаз” е най-голямото трансгранично събитие в Европа
Снимки: Архив
16 Юли 2024, Вторник


Граничният пункт „Салаш – Ново корито“ между България и Сърбия се отваря само в дните на провеждането му 

Автор: Десант

От 19 до 21 юли в прохода между българското село Салаш и сръбското Ново Корито ще се проведе поредното издание на най-голямото трансгранично събитие в Европа – традиционният международен граничен събор „Кадъ Боаз”. Негови организатори са Община Белоградчик от страна на България и община Княжевац от страна на Сърбия. 

По традиция събитието се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на юли, около празника на свети Прокопий. То е организирано за пръв път преди близо 100 години, като неговото начало е положено през 1925 г. До шейсетте години на миналия век провеждането му е ежегодно, след което прекъсва за дълго време, но традицията се възражда през 2002 г. 

При с. Салаш, до Белоградчик, по силата на  споразумение между България и Сърбия, е трябвало да бъде изграден граничният пункт „Салаш – Ново корито“, но неговото откриване се отлага постоянно. В момента границата се отваря само за дните на събора, през останалото време най-близкият пункт за връзка между Булоградчик и Княжевац, е Връшка чука на север.

В програмата на Събора са включени изпълнения на състави от двете съседни държави, както и изложба на традиционна кухня. Вечерта на 20 юли за първи път желаещите посетители ще имат и възможността да се издигнат от място с балон.

Тази градина границата ще бъде отваряна и съответно затваряна за посетители на 19 юли (петък) от 13:00 до 23:00 ч., на 20 юли (събота) от 10:00 до 24:00 ч. и на 21 юли (неделя) от 10:00 ч. до 23:00 часа (българско време). За преминаването й ще е необходима лична карта.

Близо до граничния пункт е издигнат паметник на приятелството между българския и сръбския народ. 



Културната програма на тазгодишното издание на „Кадъ Боаз” включва участия на Фолклорна група „Родни звуци" при НЧ „Развитие - 1896 г. - с. Салаш; Танцов състав за автентичен фолклор „Магия” и Детски танцов състав „Живо въгленче” при НЧ „Св. Паисий Хилендарски - 1926 г.”, с. Иново, както и и изяви на фолклорни състави от Република Сърбия. А също и концерт на Биляна Йевтич и Александър Илич.

Като съпътстващи събора инициативи ще има Изложба на домашно приготвени регионални ястия от  с. Салаш, Република България и с. Ново корито, Република Сърбия.

От 11:30 ч. в съботния ден ще започне културна програма с участието на Сдружение „Будители народни”, певческа група „Перуника” от Монтана;  танцов състав за автентичен фолклор „Магия” и Детски танцов състав „Живо въгленче” от с. Иново.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки