Откритие: Дърветата улавят метана


Откритие: Дърветата улавят метана
01 Август 2024, Четвъртък


Този процес е най-ефективен в тропическите гори

Автор: Десант

‌Учени откриха неизвестно досега свойство на дърветата, оказващо въздействие върху климата. Изследователи от университета в Бирмингам са установили, че благодарение на микроорганизми, пхрисъстващи във влакната на дървесината и кората, се улавя метана, който е 25 пъти по-зловреден от въглеродния диоксит, като неговото отделяне в атмосферата непрекъснато нараства. 

В публикация в The Guardian се уточнява, че скоростта на поглъщането на газа варира според типа на горските насаждения. Експертите са проучили няколко високопланински тропически, умерени и бореални гори (тайга), включително в Амазония и Панама, както и широколистни гори в Обединеното Кралство и иглолистни в Швеция. 

Според получените резултати най-ефективно дърветата поглъщат метана в тропическата зона. Това най-вероятно е свързано с по-благоприятните за въпросните микроби климатични условия в тях. 

Любопитно е, че ако в близост до почвата самото дърво отделя метан, то в близост до короната му и върха газообменът придобива обратен характер и фиксира вредния газ. Общият принос на горите в улавянето му се оценява на почти 50 милиона тона ежегодно. 

В същото време дърветата поглъщат въглеродния диоксид, „консервирайки“ въглерода в структурата си. Този газ е обявен за ключов за парниковия ефект, способстващ за глобалното затопляне на планетата. При отрязването на дърветата той постъпва обратно в атмосферата. 

Понастоящем 4 милиарда хектара от сушата е заета от гори, а още близо 600 милиона горски площи могат да бъдат възстановени. Смята се, че запазването на горите е ефективен начин за борба с въглеродните емисии. Но дори те да позволяват да се намали в големи мащаби количеството на вредния въглероден диоксит, то това е само временно решение на проблема.  


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки