„Горе на върха“ преди сто години


„Горе на върха“ преди сто години
06 Август 2024, Вторник


Някогашните туристи тръгвали на екскурзия с „празни стомаси и скъсани обуща"

Автор: Яна Славянска

Днешните туристи тръгват на поход в планината, екипирани с модерни туристически облекла и обувки, с пълни сакове с храна, вода и всичко нужно за едно приятно и незабравимо преживяване сред природата. Но не винаги е било така.

От дописка във вестник „Казанлъшка искра“ от ноември 1924 г. става ясно, че някогашните юноши бледи често са тръгвали на екскурзия с „празни стомаси, недояли и зиме с тънки дрехи и скъсани обуща, понеже родителите им изнемогват от скъпотията“.

За тежкото положение на народа ни преди 100 години една от причините са и тежките репарационни данъци, които страната ни изплаща.

По повод годишнина на юношеския туристически клон „Розова долина“ от старата газета апелират към родителите, учителите и настойниците на младежите „сериозно да се замислят за техните излети и да им дадат въжможно съдействие, за да ги избавят от неприятности и от заболяване“.

Журналистите препоръчват от централата на Юношеския туристически съюз да изпратят писмо до всички туристически дружества в Европа и в Америка, които, от своя страна, да призоват „своите родители и наставници да ходатайстват да се намалят репарациите на България, за да се намалят данъците и да може държавата и общините ни да помагат на светлото туристическо дело“.

В онези години лозунгът на туристите юноши е бил „Горе на върха“. Но „Горе на върха“ не бива да се ходи по всяко време и да се отива транзит, изтъкват от „Казанлъшка искра“. И препоръчват на тези младежи „за спомен от тяхната юношеска младост да създадат един приход на градската община“.

С цел да се попълни касата й, те съветват младите туристи с помощта на общинския градинар да засадят „от северната страна на ормана“ (остаряла дума за гора, б.а.) орехови дървета.

Дали този съвет е бил изпълнен, историята мълчи...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки