Изпитите за майстори в Казанлъшко преди 100 години


Изпитите за майстори в Казанлъшко преди 100 години
Снимката е илюстративна
07 Август 2024, Сряда


Най-много били кандидатите за дюлгери, но половината пропаднали на препитването и останали без правоспособност да упражняват занаята

Автор: Диана Славчева

Преди век, през есента на 1924 г. в Казанлък се провеждат изпити за майсторска правоспособност. Както информира в. „Казанлъшка искра“, това става под председателството на „министерския пратеник инж. д-р В. Кънчев, главен инспектор по търговия, индустрия и занаяти“.

От дописката в старата газета става ясно, че да вземат кетап за майсторството си са се явили общо 115 канадидати от града и околията: шивачи, обущари, чехлари, кожухари, кацари, тенекеджии, медникари, калайджии, налбанти, грънчари, кошничари, шапкари, свиркари и т.н. 

Прави впечатление, че най-много са били дюлгерите, коларите, железарите и столарите, което дава представа за това какви са били най-търсените професии в нашата страна преди век.

Изпитът, който включвал и практическа част, е бил изключително строг, отбелязва статията. Затова не е изненадващо, че е имало доста кандидати, които не са го издържали.

Така например от 19 кандидат-дюлгери, на препитването са пропаднали цели 8 човека - безспорно в онези времена стриктно се е държало на качеството и затова строените тогава къщи все още стоят непоклатими!

От 9 коларо-дърводелци, четирима не са успяли да се уредят с правоспособност, а от 10 коларо-железари трима не са минали цедката. 

Всички отпаднали занаятчии трябвало на следващата година отново да се явят на изпит, защото ако не го минат успешно, им затваряли работилниците. 

В дописката се изразява надежда, че тогава ще се явят и плетачи и тъкачи, каквито кандидати нямало през 1924 г. на изпитите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки